I april i fjor annonserte kinesiske HNA Group oppkjøpet av den amerikanske hotellkjeden Carlson Hospitality. Og inkludert i handelen var 51,3 prosent av aksjene i Rezidor, hotellkjeden som i sin tid ble etablert av flyselskapet SAS og som driver en rekke Radisson Blu- og Park Inn-hoteller i Norge.  Enstemmig Kjøpet av Carlson ble sluttført i desember i fjor og medførte en plikt for HNA til å komme med et bud på resten av Rezidor-aksjene.

Enstemmig

Budet kom 22. desember og var på 34,86 svenske kroner per aksje tilsvarende til sammen nær tre milliarder svenske kroner. Budet var 6,3 prosent under børskurs.

Mandag morgen har Rezidor sendt ut en børsmelding der styret i selskapet enstemmig anbefaler aksjonærene å si nei til det kinesiske tilbudet. Styret mener tilbudet ikke reflekterer verdiene i selskapet og baserer seg på vurderinger fra SEB Corporate Finance og DNB Markets. Styret skriver blant annet at selskapet er i en omstillingsperiode der det er gjennomført flere tiltak for å bedre lønnsomheten og at hotellkjeden har kvittet seg med flere tapshoteller.

200.000 ansatte

HNA Tourism Group er rangert som verdens 353. største selskap ifølge det amerikanske magasinet Fortune. Det har vokst kraftig siden det i 1993 ble etablert som et regionalt flyselskap med base på øya Hainan utenfor kysten av Sør-Kina. I dag har selskapet over 200.000 ansatte i Asia, Europa og USA. HNA oppgir at det frakter over 90 millioner passasjerer årlig med deres 700 fly og har nær 2000 hoteller med vel 300.000 senger.

Ved siden av kjøpet av Carlson, har HNA i år også kjøpt det sveitsiske flymatselskapet Gategroup samt fraktselskapet Swissport for til sammen rundt 35 milliarder kroner pluss det amerikanske teknologiselskapet Ingram Micro for over 60 milliarder kroner. I tillegg kommer en rekke mindre oppkjøp i Europa, USA og Sør-Amerika.

Og selskapet er langt fra mettet med hoteller. I oktober betalte HNA 55 milliarder kroner for 25 prosent av aksjene i det amerikanske hotellkonsernet Hilton Worldwide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Som skapt for norske vinterveier
Volvo V90 Cross Country er bilen for deg som vil ha suv egenskaper, uten å måtte ha suv.
01:57
Publisert: