SAS mener gode sosiale ordninger og gode pensjoner gjør selskapet attraktivt for piloter, både fra Skandinavia og resten av verden.

– Jeg forstår ikke grunnlaget for denne streiken. Betingelsene for våre piloter er gode, det ser vi blant annet på rekrutteringen som jeg er meget stolt over. Det er mange som ønsker å leve et skandinavisk liv, sier Peter Hyldig, pilotsjefen i SAS som har ansvaret for alle de rundt 1500 streikende pilotene.

Han fremholder at SAS bare i år har ansatt 115 nye piloter, og at søknadsbunken var stor og med mange godt kvalifiserte søkere.

Lønn og turnus

Pilotene i Skandinavia gikk fredag morgen ut i streik på grunn av uenighet om lønn og arbeidstid.

Pilotene er særlig misfornøyd med at arbeidsplanen for neste måned kommer den 15. måneden før, og at det er mye helgearbeid.

Hyldig sier han er overrasket over at turnus kommer opp som et tema i disse forhandlingene:

– Vi har i over et år arbeidet med å bedre turnusene og redusere arbeidsbelastningen. Derfor undrer det meg at dette kommer opp nå.

Peter Hyldig, pilotsjef i SAS.
Peter Hyldig, pilotsjef i SAS.

Han sier det er helt avgjørende for SAS å beholde konkurransekraften, og at dette kun kan skje ved at pilotene jobber når kundene vil reise.

– Pilot er ikke et normalt arbeid. Passasjerflowen avgjør når vi flyr, understreker Hyldig.

Når det gjelder lønn påpeker han at pilotlønningene i SAS er gode, og at betingelsene totalt sett er meget konkurransedyktige når man også trekker inn ting som diett, overtid og pensjon.

– Lønnskravene er meget høye. Men vi er klare til forhandlinger med pilotene når som helst, sier Hyldig.

I et intervju med DN i helgen oppfordret også SAS-sjef Rickard Gustafson pilotene til å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Vil, men får det ikke til

Pilotene brøt forhandlingene med SAS tidlig fredag morgen. Søndag ettermiddag hadde det ikke vært kontakt mellom partene.

Christian Laulund, leder i Norske SAS-flyveres forening, sa i helgen at pilotene gjerne tar opp igjen forhandlingene, men at det er opp til selskapet.

Men han stiller betingelser til SAS-ledelsen for at dette skal skje.

– Det må være en reell vilje fra ledelsen, og selskapet må legge noe konkret på bordet så vi har noe å forhandle om, sa Laulund til DN.

Søndag kunngjorde SAS at 1213 flyvninger mandag og tirsdag innstilles, noe som vil ramme vel 100.000 passasjerer. Antall innstilte flyvninger kan reduseres dersom partene kommer frem til en avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.