– Det handler om ledelse – ikke om de økonomiske resultatene. Mer kan jeg egentlig ikke si, sier Per G. Braathen (58), styreleder i børsnoterte Scandic Hotels med 280 hoteller og nær 170.000 ansatte i hovedsak i Norden.

Braathen har sittet i styret i Scandic siden 2007 og ble styreleder i fjor. Han er en av arvingene etter flyselskapet Braathens Safe og eier gjennom selskapet Braganza en rekke norske reiselivsbedrifter som Kristiansand Dyrepark og Escape Travel.

– Er det noe konkret Even Frydenberg har gjort galt som gjør at han må gå på dagen?

– Nei, men jeg har altså ikke mulighet til å si noe mer, sier Braathen.

I pressemeldingen selskapet sendte torsdag står det kun at «styret har kommet til den konklusjonen at Scandic trenger nytt lederskap».

Kulturkrasj

Even Frydenberg (54) ble ansatt som konsernsjef i Scandic for to år siden. Han hadde da hatt en lang karriere bak seg i den amerikanske hotellgiganten Starwood, som i 2016 ble slukt av Marriott-kjeden for å danne verdens største hotellkonsern.

Og etter det DN forstår er det blant annet kulturforskjellene mellom amerikansk og skandinavisk ledelse som bidro til at styret bestemte seg for å sparke Frydenberg.

En kilde i selskapet sier det snarere var det Frydenberg ikke gjorde enn det han gjorde som til slutt felte ham. Amerikanske selskaper har som oftest en mer hierarkisk ledelsesfilosofi der toppsjefen er aller viktigst, mens den skandinaviske tradisjonen er en flatere struktur.

Even Frydenberg har så langt ikke villet kommentere saken.

– Tror det er bedre at du tar en prat med Per Braathen enn med meg, skriver han i en sms til DN fredag morgen.

Styreleder Per G. Braathen vil ikke si konkret hva som er årsaken til at Even Frydenberg fikk sparken torsdag ut over at det handler om ledelse. Foto: Javad Parsa
Styreleder Per G. Braathen vil ikke si konkret hva som er årsaken til at Even Frydenberg fikk sparken torsdag ut over at det handler om ledelse. Foto: Javad Parsa (Foto: Javad Parsa)

Ikke imponert

Flere meglerhus som følger Scandic-aksjen kommenterte nyheten torsdag kveld. DN har sett fire rapporter – fra DNB, Handelsbanken, ABG Sundal Collier og Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). Ingen av dem gir noe klart svar på hvorfor Frydenberg måtte gå. Men SEB skriver at «vi ser ikke at Mr. Frydenberg imponerte investorene i løpet av hans korte tid som konsernsjef».

ABG skriver at «vi tror kanskje det ikke har vært lett for en «outsider» fra en annen hotellkjede med en annen kultur enn Scandics». Mens DNB mener Frydenberg ble skiftet ut på grunn av manglende fart i den operasjonelle driften av kjeden.

DNB er også den mest positive til Scandic-aksjen med en klar kjøpsanbefaling og kursmål på 110 svenske kroner. ABG anbefaler hold, Handelsbanken har en svak kjøpsanbefaling og kursmål 92 kroner mens SEBs kursmål er 90 kroner.

Trygve Hegnar er fjerde største aksjonær i Scandic. Han eier gjennom selskapet Periscopus vel 5,1 millioner aksjer. Hegnar kjøpte aksjene på nyåret i fjor etter et resultatvarsel med en kraftig kursnedgang fra toppen på nær 120 kroner og opplyste da at han hadde en kostpris på rundt 90 kroner aksjen.

Største aksjonær i Scandic er Stena med 17,4 prosent av aksjene foran investoren Rolf Lundström med 16,3 prosent.

– Spennende reise

Da nyheten kom torsdag om at Jens Mathiesen, som i dag er direktør for Scandics danske virksomhet, umiddelbart tar over som konsernsjef, steg Scandic-aksjen med tre prosent på Stockholm-børsen. På det meste var den opp åtte prosent, men endte til slutt med en kursstigning på 0,6 prosent. Fredag ligger aksjen flatt.

Bakgrunnen for kursstigningen var neppe alene avskjedigelsen av Frydenberg, for selskapet meldte samtidig at både omsetningen i resultatene i fjerde kvartal i fjor ville bli høyere enn konsensus blant analytikerne.

– Scandic er blitt et veldig bra selskap. I Norge har vi gått fra å være et varemerke nesten ingen kjente til, til etter kjøpet av Rica å bli et selskap å være stolt over, sier styreleder Per G. Braathen.

– Og som konsern har vi gått fra å være et nesten helsvensk hotellselskap til å bli størst i Norden. Det har vært en spennende reise, sier han.

To av disse fem næringslivstoppene har ikke vaskehjelp
Men alle har en mening om forslaget om å gi skattefradrag for hjemmetjenester som kjøpes hvitt.
01:26
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.