I tredje kvartal hadde hotellkjeden Scandic et belegg på kun 36 prosent. I samme periode i fjor var belegget på over 75 prosent. Inntektene falt i kvartalet med 60 prosent; fra rundt 5,2 til 2,1 milliarder svenske kroner.

Regnskapet for tredje kvartal, som ble offentliggjort tirsdag morgen, viser også at selskapet har fått til sammen 371 millioner svenske kroner i statlig krisehjelp.

Svakt positivt resultat

Takket være krisehjelpen og kraftige kostnadskutt, klarte dermed selskapet å levere et svakt positivt driftsresultat før avskrivninger (såkalt justert ebitda) på 90 millioner svenske kroner. Det er 733 millioner svakere enn i samme periode i fjor. Resultat før skatt endte en kvart milliard svenske kroner i minus i kvartalet. Underskuddet før skatt har således med god margin passert fem milliarder svenske kroner siden nyttår.

Så langt i år, det vil si fra januar og ut september, har omsetningen for Scandic blitt redusert med 57 prosent fra 14,1 til 6,1 milliarder svenske kroner. Justert ebitda har falt med nær 2,8 milliarder svenske kroner fra pluss vel 1,55 milliarder i fjor til minus 1,22 milliarder svenske kroner i år.

Siden februar har 4000 heltidsansatte i hotellkonsernet mistet jobben. Ved utgangen av september var i tillegg 1500 heltidsansatte permittert.

Hotellkjeden Scandic hadde i tredje kvartal et inntektsfall på 60 prosent. Her Scandic Nidelven i Trondheim.
Hotellkjeden Scandic hadde i tredje kvartal et inntektsfall på 60 prosent. Her Scandic Nidelven i Trondheim. (Foto: DN)

Presser hotelleierne

Om belegg og inntekter var svært lave i tredje kvartal, er signalene fra Scandic at det blir verre snarere enn bedre. I oktober var belegget på kun 32 prosent. Og i november vil belegget bli enda lavere, varslet konsernsjef Mathiesen i en webpresentasjon tirsdag morgen hvoretter aksjekursen i selskapet falt med over syv prosent til under 22 kroner; det laveste siden pandemien slo inn i mars-april.

I børsmeldingen fra selskapet, skriver konsernsjef Jens Mathiesen at «koronakrisen kommer til å ha konsekvenser i lang tid for hotellbransjen, og det kommer til å ta flere år før vi er tilbake til beleggsnivåene fra før pandemien». Han skriver også at selskapet nå intensiverer forhandlingene med hotelleierne for å få avtaler som representerer det han kaller «balansert risikofordeling».

«Noen hoteller, fremfor alt i storbyene, har i dag en leie som overstiger hotellenes omsetning, hvilket er urimelige», skriver han og legger til at «vi intensiverer nå forhandlingene med hotelleierne og kommer derfor til å redusere leieutbetalingene frem vi er blitt enige om nye avtaler».

– Vi er nødt til å få en løsning med huseierne. Det er den eneste veien vi kan gå nå, for vi kan ikke stole på at vi får noen snarlig bedring i markedene. Vi kan heller ikke legge til grunn at vi får nye krisepakker fra myndighetene, sa Mathiesen i tillegg i presentasjonen.

Det børsnoterte hotelleiendomsselskapet Pandox, med Christian Ringnes og søsknene Christian og Helene Sundt som største aksjonærer, eier en rekke hoteller som leies ut til nettopp Scandic.

– Jeg har forstått det slik at Scandic vil komme ut av faste leieavtaler og lande på den modellen vi har hatt i mange år mellom selskapene med omsetningsbaserte avtaler med minimumsleie, skriver Anders Nissen, administrerende direktør i Pandox, i en sms til DN tirsdag morgen.

Christian Ringnes er styreleder i Pandox.

– Scandic har alltid betalt til oss i henhold til de avtaler vi har gjort med dem. Jeg har ingen signaler på at de vil gjøre noe annet i fremtiden og vil bli meget overrasket om de ikke fortsetter å overholde avtalene med oss, skriver Ringnes i en sms.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.