Hotellkjeden Scandic fikk et resultat etter skatt på minus 5,95 milliarder svenske kroner i fjor. Til sammenligning hadde Scandic et resultat etter skatt på 725 millioner svenske kroner i 2019.

Før skatt endte resultatet på minus 4,8 milliarder svenske kroner.

– Det siste året har vært enormt utfordrende for hele hotellbransjen, sier konsernsjef Jens Mathiesen i rapporten.

Inntektene falt med 61 prosent i fjor. Hotellkjedens inntekter utgjorde 7,4 milliarder svenske kroner i 2020, mot 18,9 milliarder svenske kroner året før.

Driftsresultatet før avskrivninger (justert ebitda) endte på minus 1,5 milliarder svenske kroner. Hotellkjeden mottok 726 millioner svenske kroner i statlig støtte i fjor, og leierabatter utgjorde 196 millioner svenske kroner.

Konsernsjef Jens Mathiesen i Scandic Hotels
Konsernsjef Jens Mathiesen i Scandic Hotels (Foto: Foto: Scandic Hotels, Foto: Scandic Hotels)

Lavere belegg i julen

I fjerde kvartal i fjor falt hotellkjedens belegg til 23 prosent, fra 36 prosent i tredje kvartal. Etter en ny smittebølge og nye smitteverntiltak har belegget falt videre, opplyser selskapet.

– Både i desember i fjor og i januar i år har belegget ligget rundt 15 prosent, med en negativ effekt rundt jul og nyttår, da rundt halvparten av hotellene var stengt. I februar er belegget ventet til rundt 18 prosent, skriver Mathiesen i rapporten.

Konsernsjefen er imidlertid overbevist om at hotellbransjen vil komme seg i 2021, ettersom vaksineutrullingen tar seg opp, og restriksjonene lettes på.

– Vi venter at etterspørselen blir drevet av internordisk reising, som normalt står for over 80 prosent av Scandics totale gjestenetter, skriver Mathiesen.

I rapporten opplyser konsernsjefen at Scandic har gjennomført kraftige kostnadskutt gjennom fjoråret. Det har blant annet ført til at flere tusen ansatte har mistet jobben. I tillegg har hotellkjeden utsatt åpning av noen hoteller.

Kan ta flere år

I børsmeldingen fra selskapet for tredje kvartal i fjor, skrev konsernsjef Jens Mathiesen at «koronakrisen kommer til å ha konsekvenser i lang tid for hotellbransjen, og det kommer til å ta flere år før vi er tilbake til beleggsnivåene fra før pandemien». Han skrev også at selskapet nå intensiverer forhandlingene med hotelleierne for å få avtaler som representerer det han kaller «balansert risikofordeling».

«Noen hoteller, fremfor alt i storbyene, har i dag en leie som overstiger hotellenes omsetning, hvilket er urimelige», skrev han og la til at «vi intensiverer nå forhandlingene med hotelleierne og kommer derfor til å redusere leieutbetalingene frem vi er blitt enige om nye avtaler».

Det børsnoterte hotelleiendomsselskapet Pandox, med Christian Ringnes og søsknene Christian og Helene Sundt som største aksjonærer, eier en rekke hoteller som leies ut til nettopp Scandic.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.