Da koronaepidemien slo innover Norge, kollapset omsetningen i hotellbransjen. Dette merket milliardkonsernet Scandic, som fikk utbetalt rekordmye støtte fra regjeringens kompensasjonsordning for både mars og april denne uken.

Hotellkjeden oppgir selv en samlet omsetning for disse to månedene på til sammen 216 millioner kroner, hvorav brorparten kom i mars. Samme periode i fjor omsatte selskapet for over 700 millioner.

Administrerende direktør Asle Prestegard i Scandic Norge.
Administrerende direktør Asle Prestegard i Scandic Norge. (Foto: Scandic)

Dette ga dem en, i utgangspunktet, saftig utbetaling på til sammen nesten 38 millioner kroner. Fergeselskapet Fjord Line hadde inntil da den største utbetalingen, og fikk til sammenligning 21 millioner kroner.

Så gjorde kjeden en lukrativ oppdagelse: På grunn av feil i søknaden var utbetalingene altfor små. Nå er selskapet tildelt enda 46 millioner for mars og april, noe som betyr at selskapet har en samlet utbetaling fra ordningen på over 83 millioner kroner.

Samme feil i april

– Det ble gjort en feil i utfyllingen av søknaden som ble oppdaget og rettet opp. Det er grunnen til at beløpet for mars ble justert, sier Asle Prestegard, administrerende direktør i Scandic Norge.

Samme feil ble gjort i april, opplyser han, og fredag ble summen for april økt med 26 millioner til totalt 45 millioner kroner.

Hver for seg er de to utbetalingene til Scandic de desidert største utbetalingene som er gjort gjennom kompensasjonsordningen så langt, der aprilutbetalingen på 45 millioner kroner alene er mer enn dobbelt så mye som Fjord Lines utbetaling på 21 millioner.

Skatteetaten forklarer reglene på generelt grunnlag:

– Dersom et foretak har søkt om tilskudd, men i etterkant oppdager at søknaden inneholdt feil eller mangler, kan det søkes på nytt. I portalen vil den til enhver tid gjeldende utbetaling av tilskudd være publisert, sier medierådgiver Erlend Fossbakken, med henvising til nettsiden der alle kan se hvilke bedrifter som har mottatt støtte, og hvor mye.

– Takknemlige

For den internasjonale Scandic-gruppen var første kvartal brutalt, med et underskudd før avskrivninger på 174 millioner svenske kroner – mot et nesten like stort overskudd samme periode i fjor. Kombinert med store nedskrivninger, hovedsakelig knyttet til goodwill, endte resultat før skatt på hele 3,5 milliarder svenske kroner i minus.

I april sto 94 prosent av rommene på kjedens 269 hoteller tomme.

Norske myndigheters kriseløsning kommer med andre ord godt med.

– Vi er takknemlig for støtten vi har mottatt i det som er en kritisk periode for næringen, sier Asle Prestegard i Scandic Norge.

Med tanke på fremtiden er direktøren forsiktig positiv.

– Vi vil ha mange hoteller i drift inn mot sommeren og håper oppfordringene fra politisk hold om å velge norgesferie slår til blant det norske folk. Vi ser allerede nå en positiv trend på våre typiske sommerdestinasjoner, selv om situasjonen fortsatt er svært krevende, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.