– Scandic skal ut, sa Ringnes bestemt.

– Det er ikke det at jeg har noe imot Scandic, altså. Men Scandic og Grand Hotel hører bare ikke sammen, la han til.

Det var i november 2014. Da hadde Scandic kjøpt Rica-kjeden. Men på kjøpet fulgte driften av Grand Hotel på Karl Johan eiet av Christian Ringnes-dominerte Eiendomsspar.

– Jeg følte rett og slett ikke Scandic kunne levere det Grand fortjener. Jeg var redd for å ødelegge Grand som den institusjonen hotellet er. Grand er ikke hvilken som helst hotellbygning. Jeg leier jo ikke ut Ekebergrestauranten til kebabrestaurant. Uten sammenligning for øvrig, altså, sa Ringnes, og overtok driften selv gjennom det nå børsnoterte hotelleiendomsselskapet Pandox.

Scandic likevel

Men nå overtar likevel Scandic driften av Grand Hotel samt fire andre hoteller i Norge, to i Sverige og ett i Danmark.

– Det har skjedd mye siden den gangen, sier Christian Ringnes nå.

– Blant annet har vi brukt over 200 millioner kroner på en total makeover på Grand. Og Scandic har fått en helt annen posisjon i det norske markedet nå som Rica-hotellene er blitt skikkelig integrert i Scandic. I tillegg har Scandic kommet med sitt nye Signature by Scandic-konsept der nettopp slike unike hoteller som Grand bevarer sin egenart, sier Ringnes.

– Så det blir ingen stor Scandic-logo på Grand?

–Nei. På fasaden vil det kun stå Grand Hotel. Så blir det et mye mindre skilt nede ved inngangen vil det stå Signature by Scandic, lover han.

Stordalen ville ikke ha dem

Avtalen inkluderer også First Hotel Copenhagen, Prince Philip og The Hub Hotel i Stockholm samt Lillehammer Hotel, Meetingpoint Hafjell, Thon Hotel Fagernes og Thon Hotel Sørlandet. Alle er eid og drevet av Pandox.

Og Meetingpoint Hafjell (tidligere Quality Hafjell), Thon Hotel Fagernes (tidligere Quality Fagernes) og Thon Hotel Sørlandet (tidligere Quality Kristiansand) har det til felles at de har vært drevet av Petter A. Stordalens Nordic Choice-kjede i en årrekke – med betydelige underskudd. Stordalen sa derfor opp disse leieavtalene. 

– Vi driver lønnsomme hoteller også mange mindre steder. Lillehammer-hotellet er fullstendig pusset opp, i Kristiansand har vi behov for økt kapasitet til å ta toppene, med Hafjell får vi et gjennombrudd på vår første skidestinasjon, og vi har savnet et hotell mellom Oslo og Bergen. Jeg er overbevist om at dette kommer til å bli gode hoteller for Scandic, sier Svein Aril Steen-mevold, sjef for de nær 80 norske Scandic-hotellene.

– All mulig lykke til

– Jeg tror disse hotellene passer fint inn i Scandic-porteføljen som en forlengelse av de gamle Esso Motor-hotellene, sier erkekonkurrenten Petter A. Stordalen.

–Men dere ville ikke drive dem?

– Da vi valgte å betale for å komme oss ut av disse hotellene, var det fordi de hverken hadde beliggenhet eller kvalitet som møtte de krav vi har i Nordic Choice. Men bevares; jeg ønsker dem all mulig lykke til, sier han med ikke særlig godt skjult ironi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.