Scandic fikk et underskudd før avskrivninger i første kvartal på 174 millioner svenske kroner. I samme periode ifjor fikk selskapet et overskudd på 160 millioner kroner.

Selskapet tar også nedskrivninger på 2,955 milliarder kroner, hovedsaklig knyttet til goodwill, slik at resultat før skatt havnet hele 3579 millioner kroner i minus.

Verst i Norge

I rapporten for første kvartal skriver konsernsjef Jens Mathiesen at året startet bra med inntektsøkning i både januar og februar, men i mars, da koronatiltakene ble innført, ble omsetningen halvert sammenlignet med i fjor. Og i april endte belegget på kun seks prosent. Det vil si at 94 prosent av alle rom sto tomme. Selskapet regner med at belegget vil øke forsiktig i tiden som kommer, men regner likevel med at inntektene i 2020 som helhet vil bli halvert sammenlignet med i 2019. Det innebærer i så fall et omsetningfall på over ni milliarder svenske kroner i år.

Kjeden har redusert antall ansatte med 6000 ansatte siden mars og har også blitt enig med hotelleierne om å utsette betaling av leie.

For Scandics norske hoteller falt omsetningen med 270 millioner kroner til 888 millioner i første kvartal. Målt i prosent falt omsetningen mer i Norge enn i Sverige og Danmark på grunn av flere nedstengninger her. Mens alle kjedens svenske 84 hoteller har vært åpne gjennom koronakrisen, er kun 19 av 69 norske hoteller åpne. For hele kjeden er fortsatt 136 hoteller stengt, men Scandic planlegger å åpne flere av dem om kort tid.

Scandic-aksjen nådde en topp 18. februar på 118 svenske kroner. En måned senere ble aksjen omsatt for såvidt over 21 kroner.

Onsdag ved lunsjtider er aksjen opp nær ti prosent og omsettes for vel 46 svenske kroner.

Trenger mye penger

I slutten av april annonserte selskapet, der reiselivsinvestoren Per G. Braathen er styreleder, at Scandic skal gjennomføre en emisjon på 1,75 milliarder kroner som skal endelig vedtas på en ekstraordinær generalforsamling 28. mai. Selskapet har også har inngått en ny kredittfacilitet på 1,15 milliarder svenske kroner; alt på grunn av koronapandemien som har ført til tomme hoteller.

Tre av de fire største aksjonærene, Stena Sessan (19,9 prosent), AMF (16,5 prosent) og Formica Capital (5,3 prosent) har forpliktet seg til å tegne seg for deres respektive pro rata-andel i emisjonen. Trygve Hegnars Periscopus er fjerde største aksjonær med fem prosent. Hegnar har ikke besvart DNs spørsmål om han kommer til å tegne seg for fem prosent i emisjonen.

Scandic er Nordens største hotellkonsern med 280 hoteller med 57.000 rom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.