– Ohohohohoho. Ajajajajaja. Fy f... 

Seks kajakkpadlere bryter ut i ovasjoner og bannskap i det de runder nesset og padler inn i den rosalilla kveldssolen i skjærgården ved Hamn på Senja. Fem meter unna sitter 100 skarv på en holme og tørker vingene. Tidligere på dagen kom en flokk spekkhuggere helt inn til kaia ved hotellet. 

– Det er helt nydelig her. Det er artig å padle kajakk. Det er artig å se andre ting. Vi er seks stykker som skal padle rundt på havet. Jeg gleder meg vanvittig mye, sier turist Morten Bjørsland Hansen fra Elverum, som skal padle til de ytterste øyene for å se solen gå ned i havgapet. 

Morten Bjørsland Hansen fra Elverum (foran) skal padle til de ytterste øyene for å se solen gå ned i havgapet. 
Morten Bjørsland Hansen fra Elverum (foran) skal padle til de ytterste øyene for å se solen gå ned i havgapet.  (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Ytterst på Senja har reiselivsgründer Ole Henning Fredriksen bygget opp et hotell som har spesialisert seg aktivitetsturisme. Mellom 100 holmer og sylspisse fjell kan turistene klatre, dykke, rafte, fiske og padle til korallhvite strender i turkisblått hav, og komme tett på havørn og monsterkveiter. 

Vokser på aktiviteter

– Aktiviteter er en helt sentral del av vår markedsstrategi. Det er det vi er kjent for både i bedrifts- og turistmarkedet. Turistene i dag vil oppleve naturen på en trygg måte, og der har vi lyktes, sier Fredriksen. 

Ytterst på Senja har reiselivsgründer Ole Henning Fredriksen bygget opp et hotell som har spesialisert seg aktivitetsturisme. Mellom 100 holmer og sylspisse fjell kan turistene klatre, dykke, rafte, fiske og padle til korallhvite strender i turkisblått hav, og komme tett på havørn og monsterkveiter.
Ytterst på Senja har reiselivsgründer Ole Henning Fredriksen bygget opp et hotell som har spesialisert seg aktivitetsturisme. Mellom 100 holmer og sylspisse fjell kan turistene klatre, dykke, rafte, fiske og padle til korallhvite strender i turkisblått hav, og komme tett på havørn og monsterkveiter. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Vi har stor økning i aktiviteter i egen regi. Vi har stor aktivitet på sjø og mye kajakkpadling. På vinteren har vi stor økning i havsafari for å se hval, sel og ørn, og oppleve nordlyset i helt spektakulære omgivelser. 

Satsingen på aktiviteter har på fire år nær doblet inntektene til hotellet, fra 16 millioner i 2013 til 29 millioner i fjor. Om sommeren har hotellet 97 prosent belegg og må bygge ut nok en gang for å kunne å øke inntektene. 

– Det er ikke mulig å trøkke inn mer folk. Vi har 97 prosent belegg om sommeren. Det har vært helt fullt hele sommeren. Vi må utvide og bygge nytt for å ta unna veksten, sier Fredriksen, som er styreleder og eier halvparten av familieselskapet Hamn i Senja. 

Kveite på 50 kilo

I dønningene på Bergsfjorden på Senja passerer kajakkpadlerne to nederlendere i båt som akkurat har fått en kveite på over en meter. 

Leo Debour og sønnen Xander Debour fisker kveite utenfor Hamn på Senja. 
Leo Debour og sønnen Xander Debour fisker kveite utenfor Hamn på Senja.  (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Vi fikk en kveite på 50 kilo her for en time siden. Vi tok bilde av den og slapp den ut, sier fisketurist Xander Debour og viser bildet av kveiten på mobiltelefonen sin.

– Nederland er totalt flatt. Dette er et totalt forskjellig landskap. Vi dro hit fordi vi ønsket å fiske i Nord-Norge, og samtidig ha det komfortabelt. 

Skarven letter utenfor Hamn på Senja.
Skarven letter utenfor Hamn på Senja. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Vi fisker og nyter naturen. Fisket er svært godt. Vi fikk 80–100 fisker, så mange at vi sluttet å telle. Vi har sett delfiner og hvaler. Det kom fire spekkhuggere helt inntil båten, sier faren Leo Debour. 

– Det er helt rått. Plutselig kom en flokk spekkhuggere helt nær, sier hotellets aktivitetsleder Esten Skullerud som padler og viser vei for kajakkene. 

– Turistene vil ikke lenger være passive, men aktive og oppleve naturen. Her i kajakkene sitter de helt nede på havflaten og ser sel, nise og havørn. Det er ekstraordinært. Det blir et annet spenningsmoment å se spekkhuggere helt nært, sier Skullerud, før han padler inn i solnedgangen. (Vilkår)