– Om vi lykkes kan det fusjonerte selskapet gå hele veien og bli listet på en av de bedre børsene i verden med betydelig verdi.
Investeringsansvarlig i statseide Investinor, Bent Grøver, sier han ser konturene av en oppstartsbedrift som fort kan passere milliarden i verdi.
Over 500 milliarder
Bakgrunnen er altså at det norske heiskortsystemet Skioo fusjonerer med det spanske teknologi- og skicommunityselskapet Skitude. Det fusjonerte selskapet, som får hovedkontor katalanske Girona, har over 1,3 millioner brukere i 45 land og foreløpig avtaler med over 200 alpinanlegg i 14 land.
Mens Skioo, som ble etablert i Sveits i 2012 av blant andre norske Yngve Tvedt i Norselab, har utviklet en app som alpinkjørere kan laste ned og kjøpe heiskort via mobiltelefon, har Skitude utviklet løsninger og mobilapper hvor brukeren blant annet kan spore sin aktivitet via GPS-teknologi.
Yngve Tvedt blir styreleder og eier gjennom Norselab, der Aksel Lund Svindal er medaksjonær med 16 prosent av aksjene, mens Stein Erik Hagen og familiens investeringsselskap Canica og statlige Investinor eier 14 prosent hver. Disse tre selskapene går også inn med nye 15 millioner kroner i forbindelse med fusjonen, og de norske eierne blir dermed sittende med halvparten av aksjene i det nye selskapet. Spanske Skitude Holding eier resten.
Nye Skitude vil ha nærmere 50 ansatte.
– Det er 110 millioner aktive skikjørere i verden. De bruker årlig over 120 milliarder kroner på heiskort og ytterligere 400 milliarder kroner på relaterte tjenester som kjøp og leie av brett- og skiutstyr, reiser, mat og drikke. Og Skitude er allerede fremst i verden med å digitalisere tjenester for anlegg og skikjørere, mener Bent Grøver i Investinor.
Kampen står i sofaen
Grøver forklarer at Investinor kjenner denne bransjen godt etter å ha vært mangeårig aksjonær i Alpinco, selskapet som eier alpinanleggene i Hafjell og Kvitfjell.
– Denne industrien er fortsatt lite digitalisert og taper dermed i konkurransen om folks tid og penger med andre opplevelser. Og den kampen står i sofaen. Skal du shoppe, spille playstation, ta en helgetur til Roma – eller skal du stå på ski? Behovet for digitalisering gjorde at vi i 2016 investerte i Skioo som hadde klart å integrere programvaren fra heiskortgigantene Skidata og Axess og vi skjønte dette kunne være kimen til noe større. Så kom Skitude på banen i fjor og nå får vi kombinert et engasjerende skicommunity-produkt med tett samarbeid med skianlegg i mange land, sier Grøver.
– Utfordringen er at bransjen er veldig fragmentert og ganske gammeldags særlig når det kommer til systemer for å optimalisere inntekter gjennom dynamisk prising. For meg er det helt uforståelig at det i de fleste anleggene koster like mye å kjøre på ski i et tomt anlegg en hverdag i januar som det koster langfredag i påsken. Det er mange modeller ute og går for dynamisk prising, men jeg er ikke i tvil om at fremtiden vil handler om å prise opplevelsene etter tilbud og etterspørsel. Og der har vi i fusjonerte Skitude et meget godt fundament. Vi har selvfølgelig en lang vei å gå og det kommer til å bli et blodslit. Men jeg føler meg ganske trygg på at dette kommer til å bli en suksess både som investering og som verktøy for alpinbransjen, sier Grøver. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.