«De fleste om bord i Viking Sky ville ha omkommet ved grunnstøting, på grunn av det ekstreme været, bevegelsene i skipet, stor krengning og lav evakueringshastighet», skriver Ingrid Bouwer Utne og Jan Erik Vinnem, begge professorer ved Institutt for marin teknikk ved NTNU, i et innlegg i DN.
Professorene mener hendelsen med cruiseskipet Viking Sky, som fikk problemer i uværet i Hustadvika i Romsdal i helgen, bør være en varsellampe til norske myndigheter, og hva som ville skjedd under mer krevende forhold, eksempelvis lenger nord i landet.
De to sjøfartssikkerhetsekspertene tror et forlis med et cruiseskip lenger nord, der forholdene er vanskeligere og avstandene større, kan bli mer alvorlig enn for eksempel Titanic- og Estonia-forlisene, der henholdsvis 1500 og 850 mennesker livet.
– Alle er selvfølgelig fornøyde med at det gikk bra, men myndighetene var raske med å frikjenne alle involverte. Hvis det er bare flaks som tilsier at det går bra, og at skipet i realiteten var 100 meter fra å grunnstøte, så er det kanskje en svakhet i systemet, som de ikke bør frikjennes fra så raskt, sier Vinnem til DN.
Tror redningsaksjonen ville vart en uke
Rundt 470 av 1300 personer ble fraktet bort av helikoptre før Viking Sky tok seg til kai i Molde søndag.
– Det tok 20 timer å redde cirka 400 personer. Hadde dette skjedd på Finnmarkskysten, med noen tusen personer om bord, hadde det tatt en uke å redde dem. Da hadde mange, for å ikke si de fleste, strøket med, hvis det hadde vært virkelig alvorlig, sier Vinnem.
Blant de mest «lavthengende» forslagene til tiltak som professorene fremmer, er å pålegge skipene å ta jevnlig kontakt med trafikksentralene, for eksempel hver time. Et mer omfattende tiltak er å vurdere om den norske cruiseaktiviteten bør begrenses til sommerhalvåret, som han innser vil kreve store omstillinger.
Samtidig påpeker professoren at det nå er naturlig å vurdere om skipsfarten er forsvarlig uten noen restriksjoner på seilinger og antall passasjerer.
Vinnem mener også mangel på tydelig kontroll kom til syne da Hurtigruten bestemte seg for å ligge i ro mens Viking Sky fortsatte sin ferd i uværet. Han synes kapteinenes bruk av skjønn må kunne overprøves.
– Når to skip med såpass like forutsetninger gjør så vidt forskjellige vurderinger, så må noen gripe inn. Den jobben bør gjøres av trafikksentralene, som er Kystverkets forlengede arm, sier han.
Avventer havarikommisjonen
Ap-leder Jonas Gahr Støre har også vært blant dem som har luftet sine bekymringer om en alvorlig hendelse hadde skjedd et annet sted.
«Når ulykken først skjedde var det tett på en region med store ressurser for redning, hjelp og evakuering. Helikoptre, helsepersonell og så mange frivillige. Det får meg til å tenke med uro på hva som ville skjedd om dette hadde skjedd nord av Svalbard. De største cruiseskipene seiler også dit. De kan være nye og ha dyktig mannskap, men maskinene kan altså gå i svart. Og da er det raskt et drama», skrev han på Facebook søndag.
Hverken samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) eller Kystverket var tilgjengelig for kommentar mandag.
Kommunikasjonssjef Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet sier at de ønsker å høre på innspill som har kommet etter hendelsen, og utelukker ikke at Havarikommisjonens gjennomgang vil føre til regelendringer.
– Vi vil ikke spekulere i andre scenarioer, men det er klart at en grunnberøring ville skapt en annen situasjon. I nordområdene gjelder for øvrig et eget regelverk gjennom Polarkoden, som legger strengere krav til grunn for hvordan en seilas planlegges og gjennomføres over et lengre tidsrom.
Polarkoden ved vedtatt av FNs maritime organisasjon, og omfatter alt fra utforming og bygging av skip, til krav til utstyr, opplæring, søk- og redning og miljøforebyggende tiltak relevante for skip som opererer i polare strøk, skriver Barents Watch.
– Vi har ikke noe grunnlag for å slå fast at cruise i nordområdene ikke er trygt, sier Aarhus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.