Skistar melder i en kvartalsrapport torsdag om en økning i antall bestillinger fra svenske gjester på åtte prosent foran kommende vintersesong til konsernets svenske alpinsteder som Åre, Vemdalen og Sälen.

Men samtidig er bookingvolumene for hele konsernet ned 16 prosent. Forklaringen er å finne i Norge.

Nær halvering i Norge?

I Norge skaper karantenereglene store utfordringer. Alle som kommer til Norge er pålagt å gå i ti dagers karantene, noe som i praksis innebærer at Norge er stengt for utenlandske skiturister.

Konsernsjef Stefan Sjöstrand sier til DN at Skistar tidligere i høst hadde veldig mange bookinger fra danske og svenske gjester, blant annet for opphold til jul og nyttår.

– Disse får jo ikke komme inn i Norge, og dermed ble det et betydelig antall avbestillinger. Men vi markedsfører oss nå ganske intensivt lokalt for å flere norske gjester til Trysil og Hemsedal. Nordmenn får jo ikke reise ut, så vi tror det er muligheter her, sier Sjöstrand.

Skstar har særlig store utfordringer med å fylle opp ukene fra nyttår og frem til den norske vinterferien i slutten av februar, en periode der de normalt i hovedsak har hatt utenlandske gjester.

Trysil melder om svært gode snøforhold nå, men de sliter med å fylle de kommersielle sengene på grunn av stengte grenser.
Trysil melder om svært gode snøforhold nå, men de sliter med å fylle de kommersielle sengene på grunn av stengte grenser. (Foto: Ola Matsson)

Skistars svenske virksomhet er mer en dobbelt så stor som den norske både i omsetning og antall ansatte. Med øyeblikksbildet per 7. desember, som danner grunnlaget for kvartalsrapporten, med en bookingvekst på åtte prosent i Sverige og en svikt på 16 prosent for hele konsernet, kan det indikere at nedgangen i bestillingsvolumet i Norge er på hele 40–50 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

– Ja, svikten i Norge er betydelig uten at jeg ønsker å tallfeste dette. Og det er vanskelig å si hva det kan innebære for oss for hele vintersesongen ettersom vi jo ikke vet når eller om grensene åpnes igjen i løpet av vinteren. Vi må være forberedt på at det blir et tapt år for oss. Men det finnes altså fortsatt muligheter. Mange hytteeiere har flyttet til hyttene og jobber derfra, noe som igjen betyr at flere nordmenn kjøper sesongkort i anleggene. Vi har også sagt at vi kommer til å holde anleggene åpne lenger enn normalt til våren.

Likevel bra etterspørsel

Resultatet for Skistars første kvartal, som tilsvarer perioden september til november, endte på minus 307 millioner svenske kroner – en liten bedring fra minus 322 millioner på samme tid i fjor. Omsetningen økte med 27 prosent til 154 millioner svenske kroner særlig knyttet til eiendomssalg.

Det er normalt at en sesongbedrift som Skistar går med betydelige underskudd i de snøfrie månedene fra mai til og med anleggene åpner igjen, normalt i november/desember.

Til tross for utfordringene i Norge, beskriver selskapet etterspørselen som «bra» med 80 prosent av forrige sesongvolum innbooket.

Skistar venter å få åpnet samtlige skisteder i Norge og Sverige innen denne uken og anlegget i østerrikske St. Johann på julaften desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.