– Det er trist å se alle konkursene i reiselivet på grunn av covid-19. Jeg tror vi vil få se flere konkurser i denne bransjen i månedene fremover, sier bostyrer Aasebø.

Men problemene for Solia, som arrangerte reiser og pakketurer til sydendestinasjoner og europeiske storbyer, startet lenge før koronaen. De siste ti årene tapte Solia til sammen 45,7 millioner kroner før skatt. Bare ett av årene, helt tilbake i 2010, tjente Solia penger, knapt tre millioner kroner før skatt.

E24 omtalte konkursen først.

Dansk storkonkurs

I 2017 ble hele den norske virksomheten i Solia flyttet til Danmark, der Solia er en del av selskapet Travelco Nordic, som også har drevet reisebyrå og pakketurer fra de øvrige nordiske landene.

Travelco Nordic har slitt økonomisk siden Primera Air, flyselskapet Travelco samarbeidet med, gikk konkurs i 2018.

Koronaen ble siste spiker i kisten, og i oktober ble Travelco Nordic slått konkurs i Herning i Danmark. Det lyktes ikke bostyrer i Danmark å finne nye eiere som ville drive virksomheten videre.

– Konkursen i Norge er en direkte konsekvens av konkursen i Danmark, som er direkte relatert til koronaen sier Aasebø.

Solia har ikke hatt noen ansatte i Norge siden flyttingen til Danmark i 2017.

Usikkert med reisegarantier

Bostyrer Aasebø sier han så langt ikke har oversikt over om reisende i Norge rammes av konkursen. Han sier kreditorkravene så langt er fra leverandører og samarbeidspartnere, og 154.000 kroner i gavekort.

– Dette er blant spørsmålene jeg må få svar på fra selskapet, sier Aasebø som ble utnevnt til bostyrer tirsdag 8. desember.

Solia har en samlet gjeld på 7,4 millioner kroner, og eiendeler oppgitt til 6,2 millioner kroner, hvorav 3,2 millioner kroner er sperret til fordel for Reisegarantifondet.

Bostyrer Aasebø sier man nå må få klarhet i om eventuelle reisende har krav på erstatning fra Reisegarantifondet.

Kreditorer har frist til 12. januar å melde inn krav i boet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.