Klokken 13.49: Syv personer sitter klare ved gate D8 på flyplassen i Gardermoen. Stadig flere trekker til ettersom klokken nærmer seg 15.05. Da skal de reise til Malaga.

11 minutter senere gjør landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) det klart på en pressekonferanse at Spania blir «rød sone».

– Hvis du kommer til Norge fra Spania etter midnatt, må du i karantene, sier hun.

Flere av de reisende DN snakker med skal til Spania på familieferie. Når DN spør om smitten i landet blir de fleste stumme.

De har tatt valget å reise tross høye smittetall, og ønsker ikke å komme på trykk fordi de er redde for reaksjonene dette kan skape. For andre markerer reisen enden på norgesferien.

– Vi har ikke noe valg, vi må komme oss tilbake igjen, sier Camilla Hidalgo-Lie (35).

Hun sitter med datteren sin og venter på avgangen. De skal tilbake til hjembyen Marbella, etter å ha vært på besøk hos familien i Norge.

– Venner og familie har stilt spørsmål ved hvorfor vi reiser tilbake med tanke på smitten. Vi har ikke muligheten til å bli værende, jeg må tilbake til Spania for å komme tilbake på jobb, sier hun.

Vi har ikke muligheten til å bli værende, jeg må tilbake til Spania for å komme tilbake på jobb
Camilla Hidalgo-Lie

Gjør seg klare for karantene

Hun er selv ikke bekymret for smitten som sprer seg i landet. Etter at viruset begynte å spre seg i mars, har de holdt seg innendørs i selvpålagt karantene. Nå er de klare for å gjøre det samme når de kommer hjem.

– Vi var i Spania når viruset begynte å spre seg, og vært der gjennom hele perioden så vi er ikke videre bekymret.

– Hvordan er forskjellen mellom Norge og Spania akkurat nå?

– Du merker det først og fremst på bruken av munnbind. Her i Norge merker du nesten ikke noe til situasjonen, jeg hadde ikke sett en eneste person som gikk med munnbind før jeg kom til flyplassen. Det er helt annerledes i Spania, sier Hidalgo-Lie.

Ti dager etter at Utenriksdepartementet åpnet for reiser til Spania, er landet nå igjen erklært som «rød sone». Reisende som ankommer fra landet etter midnatt natt til lørdag må gå i karantene i ti dager.

I Spania er det også innført andre regler for smittevern, som påbud om munnbind dersom man ikke kan holde 1,5 meter avstand til andre personer.

Bollestad opplyser at nordmenn som reiste til Spania mens landet hadde grønn status, har rett til sykepenger om det trengs i karantenetiden.

Andorra, som ligger på grensen mellom Spania og Frankrike, farges også rødt.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at en må i karantene om en reiser fra et «grønt» land, men mellomlander i et «rødt» land.

Samtidig åpnes det for reiser til fire nye svenske regioner: Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Også Ungarn går fra rødt til grønt.

Kanselleringer ikke sikkert

SAS har i løpet av sommeren gjenåpnet direkteflyvninger fra Norge til Malaga, Alicante, Las Palmas, Mallorca, samt en ukentlig rundtur til Barcelona.

Norwegian flyr for tiden fra Norge til Malaga, Alicante, Barcelona og Palma de Mallorca.

Onsdag denne uken ville ikke Norwegian si til DN om det blir kanselleringer av flyvninger med Spania i «rød» sone, men holder muligheten åpen.

– Det er for tidlig å si om dette får konsekvenser for trafikken. Det er ikke sikkert at endring til «rød» sektor innebærer endringer, om vi merker at det fortsatt finnes en interesse for å fly mellom de to landene, sa Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikasjonsansvarlig i Norwegian i en kommentar.

Norwegian vil ikke si om det blir kanselleringer av flyvninger med Spania i «rød» sone, men holder muligheten åpen.
Norwegian vil ikke si om det blir kanselleringer av flyvninger med Spania i «rød» sone, men holder muligheten åpen. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

SAS sa onsdag at de vil se an myndighetenes råd fredag.

– Deretter vurderer vi markedet og etterspørselen, og justerer trafikkprogrammet etter det, sa pressesjef i SAS John Eckhoff.

Det er fortsatt vanlige av- og ombookingsregler som gjelder, det vil si at billetten ikke er refunderbar selv om landet du bestilte reise til regnes som rødt.

Smittekrav under 20

Smittekravene til FHI krever at antall nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere må være færre enn 20 de siste to ukene for at landet skal være grønt.

Ifølge tall fra EUs smittevernbyrå ligger tallene for Spania på 34,6 den 24. juli.

FHI skriver at de fremover vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå.

Fredag 10. juli åpnet myndighetene for reiser til mange store europeiske land uten krav om karantene ved retur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det ser ut som om det blir rød sone nå
DN snakker med reisende på vei til Barcelona.
01:32
Publisert: