– Da vi vurderte å gå inn i disse nye hotellene i Stavanger og regnet på det, la vi inn et worst case-scenario på at inntekten per rom kunne falle med 20–25 prosent. Det ble over det dobbelte i kjølvannet av oljeprisfallet. Det hadde vi rett og slett ikke fantasi til å forestille oss, sier administrerende direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice etter nok et blytungt år i Stavanger.

Dyr lærdom

Petter A. Stordalens hotellkjede har i stor grad seg selv å takke for at situasjonen er blitt såpass dramatisk ettersom Nordic Choice på kort tid inngikk leieavtaler for tre nye hoteller; Clarion Energy ved Stavanger Forum, Clarion Air på Sola og Quality Pond på Forus. Alle ble planlagt da Stavanger-markedet var brennhett og romprisene de høyeste i landet – og åpnet samtidig eller like etter oljeprisfallet.

Clarion Energy har siden åpningen i 2014 gått med 100 millioner kroner i underskudd før skatt; Clarion Hotel Air med 75 millioner kroner siden åpningen i 2015. Ingen av Stordalens Stavanger-hoteller gikk med overskudd før skatt i 2017. Clarion Hotel Stavanger var nærmest med minus 69.000 kroner før skatt.

Fra overskudd på nær 30 millioner kroner i 2014, viser tallene for de ni hotellene i sum et underskudd før skatt på vel 50 millioner kroner i 2015, 100,5 millioner i 2016 og 102,4 millioner kroner i fjor; til sammen 254 millioner kroner i minus de siste tre årene.

– Om vi var overoptimistiske og overivrige? Definitivt. Om det ligger lærdom, riktignok svært dyr lærdom, i dette? Absolutt. Men vi har altså et 50-årsperspektiv på hotelldriften. Og vi tror vi kommer til å tjene penger også i Stavanger.

– Når da?

– I 2020 eller 2021 skal vi i alle fall gå i null, sier Silseth.

Lys i tunnelen

Regnskapene for de ni hotellene viser ingen forbedring fra 2016 – snarere en ørliten forverring i resultat før skatt. Men Silseth forklarer at samlet ebidta, altså resultat før av- og nedskrivninger, forbedret seg ørlite fra minus 65 millioner kroner i 2016 til minus 60 millioner i fjor.

– Jeg ser Equinor-sjef Eldar Sætre advarer mot en ny oljebonanza. For vår del må den gjerne komme, sier Silseth og flirer.

Laila Neverdahl er direktør for både Clarion Energy og Clarion Air på Sola; de to hotellene med størst underskudd de siste årene.

– Dette er egentlig ganske enkelt; det kom på kort tid 25 prosent flere hotellrom i Stavanger-regionen omtrent samtidig som oljeprisen falt. Dermed ble det en klar overkapasitet som det vil ta tid å fylle, sier hun.

– Regnskapene for Nordic-Choice-hotellene viser ingen bedring fra 2016 til 2017?

–Vi så en tydelig forbedring utover høsten i fjor som vedvarer i år selv om det kan være noen lokale variasjoner. Du må også huske på at 2017 var et år uten oljemessen ONS. Den messen utgjør en ganske stor forskjell. I år ser vi en klar forbedring selv om overnattingstallene viser lavere belegg nå i sommer, noe som blant annet kan forklares med gjenåpningen av Radisson Blu Atlantic, sier Neverdahl.

– Dette tar lang tid å snu. Det vil gå mye saktere opp enn det gikk ned for bransjen, men så langt i år er det en tydelig forbedring og vi er absolutt på rett vei, sier hun.

– Og tilbakemeldingene fra kundene er helt på topp i Skandinavia, så det er ikke noe galt med produktet og det vi leverer. Det er rett og slett ikke nok gjester til å fylle alle rommene.

– Men akkurat nå som oljemessen ONS pågår har dere vel gode dager?

– Ja, vi skulle gjerne hatt flere uker som denne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hun blir ny konsernsjef i NHST
01:24
Publisert: