Klokken 14 fredag ettermiddag entret statsminister Erna Solberg talerstolen for å oppdatere regjeringens reiserestriksjoner.

Norge ønsker nå finske og islandske turister velkommen i tillegg til danske. Men tyskerne får ikke komme.

Kan ikke overleve

–Vi er enormt skuffet. Vi hadde veldig store forventninger til den pressekonferansen, sier Stein Ove Rolland, direktør i markedsføringsselskapet Fjord Norge.

– Dersom Norge hadde blitt åpnet for tyske turister, kunne vi raskt gått ut og forsøkt å redde det som er mulig å redde av trafikk derfra denne sommeren. Det ville ha vært et viktig bidrag for både hoteller, campingplasser, hytteutleiere og aktivitetsleverandører. For vi kan ikke overlevere på norske besøkende pluss noen dansker, sier Rolland.

– Det ville bety spesielt mye i år som all oversjøisk trafikk og gjester fra Sør-Europa jo er borte.

– Du tror tyskerne ville kommet på kort varsel dersom de fikk muligheten?

– Ja. Våre samarbeidspartnere i Tyskland sier mange ønsker å komme til Norge, ikke minst fordi vi i likhet med Tyskland har lave smittetall. Men nå går i stedet alle disse bestillingene til andre land. Vi famler litt i blinde nå; vi aner ikke når vi kan begynne å rekruttere nye gjester.

Stein Ove Rolland, administrerende direktør i Fjord Norge, er enormt skuffet over regjeringen.
Stein Ove Rolland, administrerende direktør i Fjord Norge, er enormt skuffet over regjeringen. (Foto: Astrid Waller)

Taper store summer

Rolland minner om at Europakommisjonen denne uken anbefalte alle Schengen-land en nedtrapping av reiserestriksjonene frem mot 30. juni.

– Det finnes ingen smittevernmessige grunner til at ikke tyskere i likhet med danskene kan få komme hit i sommer. Det gjør at våre tyske samarbeidspartnere nå klør seg i hodet og spør seg om Norge egentlig er interessert i turisme, sier han.

– regjeringen vil komme med en ny vurdering om 14 dager?

– Det er for sent. For hver dag som går uten en åpning for tyskerne, taper norske reiselivsbedrifter store summer, mener han.

Ole Nysetvold bor i Tyskland og jobber i Norway Pro Travel, et selskap som har spesialisert seg på å selge pakkereiser til Skandinavia og Norge.

– Tyskere kan nå reise til alle Schengen-land bortsett fra Spania og Norge. Alle jeg møter her i Tyskland lurer på om smittesituasjonen i Norge er så ille at ingen får komme. Det er katastrofalt at norske myndigheter ikke vil åpne opp, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.