2017 ble et år uten nevneverdig turistvekst om en skal tro tallene fra SSB. Antall utenlandske overnattinger på hotellene gikk faktisk ørlite ned. Men det stanset ikke Fjord Tours i Bergen fra å levere nok et rekordår.

Selskapet, som syr sammen rundreiser med offentlige transportmidler og særlig er kjent for turen «Norway in a nutshell», økte omsetningen med nær 20 prosent til 72 millioner. Og resultat før skatt endte på imponerende 32 millioner kroner.

Himmelske utsikter

– Jeg er redd jeg bare må gjenta det jeg sa i fjor; at vi har truffet en nisje som det tydeligvis er et stort behov for, sier daglig leder Steinar Aase (57).

– Vi kobler en behagelig reise med offentlige transportmidler med overnatting, aktiviteter og opplevelser. Og selv om turistveksten totalt sett flatet ut i fjor, fikk vi mange flere kunder, sier han.

– Og veksten er særlig stor innen salg av aktiviteter. Det er en utrolig stor interesse blant de tilreisende for å delta i naturen; ikke bare se den. Dette forplanter seg også ut over sommermånedene. Også fra landene med størst vekst, som Kina og Sør-Korea, ser vi en dreining fra gruppereiser til stadig mer individuell trafikk, og også disse vil ha aktiviteter i pakkene de kjøper, sier Aase som leder et selskap som straks passerer 15 ansatte. I fjor solgte selskapet rundturer til turister fra hele 122 forskjellige land.

– Og hva med kommende sommer?

– Det ser himmelsk ut. Vi har en ordrereserve som ligger 23 prosent over samme tid i fjor. Så det ser rett og slett veldig bra ut. Men det er ikke bare å pøse på med flere turister på de samme stedene. Vi må bli stadig flinkere til å spre trafikken bedre. Vi må unngå overturisme, for det er fort gjort at turistenes etterlatte inntrykk blir dårlig om det er for mange mennesker på ett sted samtidig, sier Aase.(Vilkår)

Har solgt for tre millioner før åpning
Kunstnerne Sverre Bjertnes og Bjarne Melgaard åpner utstilling, sammen.
00:56
Publisert: