Nordic Choice Hotels har kjøpt den finske luksus- og livsstilskjeden Kämp Collection Hotels fra private equity-fondet Capman. Dermed mangedobler Stordalens hotellkjede antall hoteller i Helsingfors.

Dealen spikret i Blindleia

At Capman har vært i markedet for å selge hotellkjeden fem år etter den ble etablert, har vært velkjent i hotellkretser de siste månedene. Mange aktører har vært interessert i kjeden med ti hoteller med til sammen vel 1400 rom samt ytterligere et hotell med 350 rom under bygging utenfor Helsingfors.

Særlig femstjernershotellet Kämp, en institusjon i den finske hovedstaden med historie tilbake til 1887, har trigget interessen.

Hotel Kämp har en helt unik posisjon i Helsingfors, ifølge Petter A. Stordalen.
Hotel Kämp har en helt unik posisjon i Helsingfors, ifølge Petter A. Stordalen. (Foto: Matthew Shaw)

– Vi var i likhet med mange andre inne ganske tidlig og meldte vår interesse, forteller Petter A. Stordalen.

– Så ble det stille før vi kastet oss på i runde to da det fortsatt var åpent å være med. Vi dro til Finland, justerte vårt bud og mente vi strakk oss veldig langt, men fikk signaler om at det ikke var nok. Så ble det en runde tre der vi egentlig ble invitert inn bakveien og la inn et siste bud som vi mente var veldig bra, men det var heller ikke nok, sier han.

Men så i sommer ville plutselig Capman-ledelsen snakke med Stordalen.

– Det kom et følge på åtte personer i privatjet til landstedet i Gamle Hellesund i Blindleia, og avtalen ble signert på en av de fineste fløyelskveldene vi har hatt i år. Det var rett og slett magisk, sier han.

Over én milliard

Hotellkjeden Stordalen nå har kjøpt omsatte for 76 millioner euro eller omtrent 760 millioner kroner i fjor, ifølge Capman. Omsetningsmålet er én milliard i år, blant annet som følge av fjorårets åpning av femstjernershotellet St. George. Overskudd før avskrivninger (ebitda) skal ligge i området 100 millioner kroner. Stordalen vil ikke avsløre prisen, men DN kjenner til at han har betalt godt over én milliard kroner for egenkapitalen i Kämp Collection Hotels.

– Det ble dyrt, ja. Men Hotel Kämp har en helt unik posisjon i Helsingfors. Jo da, du har Continental i Oslo, d'Angleterre i København og Grand Hotel i Stockholm. Men ingen av dem har en så unik historie som Kämp. Hotellet speiler hele samfunnsutviklingen i Finland. Så det er en deal jeg ikke engang har turt å drømme om. Det er rett og slett en milepæl og noe av det viktigste jeg har gjort. Jeg har gjort mange dealer gjennom årene, men denne dealen forandrer alt. Vi får en unik posisjon i luksus – og livsstilssegmentet i Finland som vi aldri ville klart å bygge opp på egen hånd, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.