Det er drøyt to år siden Norvestor Equity tok kontrollen over det svenske campingkonsernet Nordic Camping & Resort med 15 campingplasser. Selskapet ble priset til nær 300 millioner svenske kroner den gangen og har siden kjøpt ytterligere 11 campingplasser.

Nå tar Norvestor et nytt jafs. Nordic Camping kjøper den andre store svenske aktøren i markedet, Göteborg-baserte First Camp. Handelen priser First Camp, som eier og driver 13 anlegg i Sverige samt ett i Danmark, til 550 millioner svenske kroner inkludert gjeld. Norvestor eier 91,2 prosent av aksjene i det fusjonerte selskapet.

Selger er flere selskaper kontrollert av den svenske eiendomsmilliardæren Sten Mörtstedt.

Mye å ta av

Med oppkjøpet er Nordic Camping oppe i 40 campingplasser i Sverige og Danmark og konsernet er med det Nordens desidert største campingaktør med 700 ansatte, 1500 hytter, en omsetning som ventes å passere 400 millioner kroner i år og rundt 2,5 millioner gjestedøgn årlig.

– Vi er jo basert her i Norge, og det er naturlig at vi ser til Norge i det vi gjør, sier Karl Svozilik.

Han er partner i Norvestor Equity og styreleder i Nordic Camping & Resort.

Karl Svozilik er partner i Norvestor Equity og styreleder i Nordic Camping & Resort.
Karl Svozilik er partner i Norvestor Equity og styreleder i Nordic Camping & Resort. (Foto: Moment Studio/Norvestor Equity)

– Men dere eier ingen anlegg i Norge foreløpig?

– Nei. Men First Camp har et samarbeid med Topcamp som eier Hallingdal Feriepark i Ål, Bogstad Camping og Ekeberg Camping i Oslo. Og vi har også tegnet en eksklusiv avtale med Naf. 10-15 prosent av våre gjester på de svenske anleggene er norske, så det er et viktig marked som vi ønsker å profilere oss enda mer mot.

– Og dere varsler ytterligere oppkjøp?

– Ja, vi skal vokse i Skandinavia. Og det er mer enn nok å ta av. Det er rundt 2500 frittstående campingplasser i regionen i det jeg vil karakterisere som en sjeldent fragmentert næring der vi ønsker å ta en lederposisjon. Over 95 prosent av anleggene er eiet og operert hver for seg. Sverige har kommet lengst i konsolideringen og jeg ser det som sannsynlig at vi også vil ha norske anlegg i konsernet innenfor det som er vår investeringshorisont, sier Svozilik.

Det vil i så fall si innen en fem års tid.

Gode marginer

Camping er en bransje i vekst og med gode marginer, ifølge Svozilik.

– De fleste anleggene er familieeiet og veldig basert på drift kun i skoleferien. De omsetter gjerne for fem til ti millioner kroner og tjener kanskje to millioner i løpet av en kort og hektisk sesong – og slik ønsker mange av eierne det skal fortsette. Samtidig ser vi at det foregår et generasjonsskifte nå hos en del av aktørene samtidig som distribusjon og markedsarbeidet krever større investeringer, og det betyr muligheter for oss, sier han.

– Det er også et faktum at det ikke bygges nye campingplasser, og i alle fall ikke på attraktive steder. Slike arealer, gjerne med strandlinje, som man kunne få tak i til etablering av campingplasser for 40-50 år siden, er underlagt strenge begrensninger i dag. Med et campingmarked som samtidig vokser, synes vi dette er et spennende industri å være i, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: