Sentralt plassert ved inngangen til møtesalen på luksushotellet Intercontinental i Berlin, har konsernsjef Even Frydenberg og Scandic kjøpt utstillingsplass. Dermed er det ikke mulig for de 2300 delegatene på årets International Hotel Investment Forum å unngå å få med seg at det børsnoterte hotellselskapet er på hugget i Tyskland.
– Selv om vi skulle ønske å bli enda større både i Norge, Sverige, Danmark og Finland, vil nok konkurransemyndighetene sette en stopper for det, sier Frydenberg.
– Vi ønsker fortsatt å bli større i Oslo, og har også noen andre nordiske byer i kikkerten, men noen store kjøp i Skandinavia kan det ikke bli. Samtidig ønsker vi å vokse. Og da må vi ut.
På vei mot 500?
Scandic driver i dag 280 hoteller i drift og under bygging. Med to hoteller i Berlin, ett i Hamburg og ett som nylig åpnet i Frankfurt, er kjeden en marginal aktør i det tyske markedet.
– Vi liker det som skjer i Tyskland. Det er pen vekst i en rekke byer og vi går nå 100 prosent inn for å få til mer her. Kommer det initiativ til dealer vi liker, kommer vi til å slå til, sier Frydenberg.
– Og da tenker jeg både på enkelthoteller og større dealer som inkluderer flere hoteller, legger han til.
Også Polen, der kjeden nå har to hoteller, og Belgia/Nederland står på ønskelisten.
– Samtidig har vi mer enn nok å gjøre med Restel det neste året, sier han og sikter til kjøpet av den finske hotellkjeden med 43 hoteller for snaut 1,2 milliarder i fjor høst.
– Hvor er dere om fem år?
– Da vil vi ha gjort en eller to større dealer og signert flere enkelthoteller. Vi bør da nærme oss 500 hoteller i porteføljen, tror Frydenberg.
Nytt varemerke?
Even Frydenberg (53) ble ansatt som konsernsjef i Scandic for et drøyt år siden. Han kom fra amerikanske Starwood som få måneder tidligere var slukt av Marriott-kjeden for å danne verdens største hotellkonsern.
– I Starwood hadde vi 11 forskjellige brands på hotellene. Det kan være bra med flere brands om du ønsker å vokse. Uten at jeg kan gå i detaljer, kan jeg si at vi vurderer et nytt brand i Scandic.
– Men det er ikke lenge siden Scandic prøvde nettopp det med konseptet HTL – og ga opp etter kort tid?
– Det er riktig. Men det ble gjort mye feil. HTL-hotellene ble for dyre og ufleksible og distribusjonsstrategien slo feil. Men jeg tror fortsatt det er veien å gå å etablere et nyt varemerke, sier Frydenberg som vokste opp i Kirkenes med en far som bestyrte Kirkenes Turisthotell.(Vilkår)