Konkursbegjæringen som styret i Thomas Cook Group Plc. leverte mandag morgen kan utløse utbetalinger i milliardklassen til investorer som har satt penger på reiselivsgigantens kollaps.

Det dreier seg om investorer som har kjøpt kredittforsikring i form at såkalte «credit defaults swaps» (CDS), et derivat eller finansielt instrument som sikrer utbetaling når en låntager kommer i trøbbel i form av mislighold eller konkurs.

Nyhetsbyrået Bloomberg melder mandag at det dreier seg om CDS-er verdt opptil 250 millioner dollar. Typisk er det ulike risikofond, eller hedgefond, som investerer stort i CDS-er.

Typisk stiger verdien av et selskaps CDS-er når selskapet er i trøbbel. CDS-er på statsgjeld er også en ofte brukt temperaturmåler på staters betalingsevne, og prisen går oftest i været når det er snakk om statlig mislighold.

Ingen garantier

Men det er ingen garantier for utbetaling for eierne av CDS-er i Thomas Cook foreløpig. Den endelige avgjørelsen tas av et panel kalt Credit Derivatives Determinations Committee, som møtes i London mandag. Panelet skal blant annet ta stilling til om den aktuelle konkursbegjæringen i Thomas Cook-gruppen er tilstrekkelig, samt vurdere likvideringen av selskapet. Møtet pågår nå utover ettermiddagen mandag i forretningsdistriktet City i London.

Det er flere hinder i form av teknikaliteter som må forseres før en eventuell lønningsdag for CDS-eierne. Dersom kreditorene for eksempel går med på å omgjøre gjelden til aksjer i Thomas Cook, står CDS-eierne igjen på bar bakke.

Thomas Cook-gruppen er nå satt under administrasjon, og skifteretten har ifølge det britiske næringsdepartementet utnevnt konkurseksperter og revisorer fra konsulentselskapet KPMG til å administrere avviklingen av selskapet.

Næringsdepartementet opplyser også at alt billettsalg nå er stoppet, og at alle Thomas Cooks utsalgssteder, som reisebyråer, stenges med øyeblikkelig virkning.

Handel med selskapets aksjer er også stoppet med øyeblikkelig virkning, og eierne får klar beskjed om at «det er ingen utsikter til utbetalinger til Thomas Cooks aksjonærer».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.