Tidlig i morgentimene mandag ble det klart at verdens lengstlevende reiseoperatør, Thomas Cook, har erklært konkurs.

– Hvis man er i utlandet er Ving ansvarlige for å få deg hjem, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

9000 nordmenn skal være berørt, samtidig som 34.460 personer fra Norden er på reise med Thomas Cook-eide selskaper.

– Uansett om man er hjemme eller ute på ferie har man de samme rettighetene. Ving skal sørge for å få deg hjem. Klarer de ikke det, skal du få info om hvordan det da skal gjøres, sier Høst.

Hun understreker at det er viktig å oppsøke info selv, for eksempel fra Vings hjemmesider, dersom man ikke hører noe fra reiseselskapet.

Samtidig opplyser hun at kunder har krav på full refusjon, såfremt Ving også ikke går konkurs. Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving, opplyser overfor DN at det vil bli avholdt en pressekonferanse klokken 12 mandag.

Refusjonen, som man har krav på gjennom Reisegarantifondet, gjelder derimot ikke hvis man har bestilt enkeltstående billetter.

– Men har man betalt med kredittkort, som mange nordmenn gjør, er man dekket mot både svindel og konkurs. Da skal man kunne få refundert kjøpet, sier Røhr-Staff.

Nordmenn som er på ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av konkursen i eierselskapet Thomas Cook.

Det opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.