TNS Gallup har på oppdrag fra Europeiske Reiseforsikring spurt 1014 nordmenn om deres forhold til den såkalte delingsøkonomien.

Undersøkelsen viser at andelen som sier de har forsøkt taxitjenesten Uber i utlandet har tredoblet seg det siste året – fra to til seks prosent av de spurte. 12 prosent i aldersgruppen under 30 år har prøvd tjenesten.

Tør ikke leie ut

Undersøkelsen viser videre at andelen nordmenn som har prøvd utleieportalen Airbnb i utlandet har doblet seg fra fem prosent for ett år siden til ti prosent nå. I aldersgruppen under 30 år har 18 prosent bestilt overnatting via Airbnb mens kun tre prosent av 60-åringene har gjort det samme. 

TNS Gallup har også undersøkt nordmenns holdninger til å leie ut egen bolig eller hytte gjennom aktører som Airbnb, Wimbu og Flipkey. Og kun to prosent har så langt leid ut egen bolig mens ytterligere fire prosent sier de har planer om det. Her er også de under 30 år skeptiske med to prosent.

Og kun en prosent har leit ut egen hytte. Fire av ti sier årsaken er at de ikke ønsker å få fremmede inn i hytta mens en av tre sier de ikke har behov for ekstrainntekten. En av åtte sier de Dette viser at vi i økende grad prøver ut delingsøkonomien i utlandet, kjører Uber og bor på Airbnb, men uten nødvendigvis å ta det med hjem, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

– Dette er nok typisk norsk. At det sitter langt inne å leie ut sin egen bolig eller hytte, kan ha sammenheng med at vi tilbringer mye tid i hjemmene våre og at vi eier huset eller leiligheten. Vi liker å pusse opp og sette vårt særpreg på hjemmene våre og investerer mye penger i møbler og kunst. I utlandet er det mange som selv leier og dermed ikke har den samme nærheten til egen bolig, mener hun.

– Å ha det hyggelig sammen med familie og venner er viktig for nordmenn. Det er lite tradisjon for å slippe fremmede mennesker inn i huset uten selv å være til stede.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.