Hun og mannen var lei middelklasselivet i Bergen. I 2012 tok de valget og flyttet med tre barn til Aurland for å realisere drømmen om å skape et grønt reiselivsfyrtårn basert på lokal og økologisk mat like ved masseturismebygda.

Siden har Tone Rønning Vike (47) og mannen Bjørn (65) investert 15 millioner kroner på å skape bedriften 29|2 Aurland på gården Tokvam som Bjørn arvet fra onkel og tante.

– Her har vi ti rom, mange renoverte hus tilbake til 1700-tallet i kombinasjon med ny og moderne arkitektur. Vi har lykkes veldig godt som et gårds- og opplevelseshotell med satsing mot internasjonale high-end-turister, altså de som er villige til å betale litt ekstra for en unik og personlig opplevelse med skreddersøm basert på konseptet om sakte turisme, sier Tone Rønning Vike.

Men så kom det et virus fra Kina som endret alt.

Brutalt

Det første året gården var åpen for turister, i 2014, omsatte bedriften for trekvart million kroner. I år lå selskapet an til å havne på 7,5 millioner kroner i inntekter – med et pent overskudd.

Men med 98 prosent utenlandske bestillinger, rammet koronakrisen brutalt, forklarer Rønning Vike.

– Jeg kjenner på følelsen at vi går under. Litt som annenfiolinisten på Titanic mens jeg jo burde stått ved roret for å styre unna isfjellet.

Ekteparet Vike har investert 15 millioner kroner i den lille aktivitets- og overnattingsbedriften 29|2 Aurland i Flåm. Nå står bedriften bokstavelig talt på kanten av stupet.
Ekteparet Vike har investert 15 millioner kroner i den lille aktivitets- og overnattingsbedriften 29|2 Aurland i Flåm. Nå står bedriften bokstavelig talt på kanten av stupet. (Foto: 29|2 Aurland)

– Er det så ille?

– Ja. Og jeg føler det er få som skjønner at vi er i «deep shit». Vi har søkt om kontantstøtte fra regjeringens krisepakke for mars, men fått avslag fordi vi som sesongbedrift omsetter for så lite den måneden. Årsomsetningen burde jo vært fordelt over året som grunnlag for støtte, men slik er det ikke. Vi hadde solgt for fire millioner kroner, en dobling fra i fjor, da det ørlille viruset kom og ødela alt, sier hun.

Noen av gjestene gikk med på til å skyve på bestillingene til neste år, men de måtte tilbakebetale 800.000 kroner til kunder som ikke godtok tilbudet.

– Det var penger vi ikke hadde, så vi måtte gå til banken for å få et statsgarantert kriselån på halvannen million for å klare å drive videre. Med en rente på fire prosent; ikke spesielt gunstig med andre ord. Når nedbetalingen starter i mai neste år, må vi betale 65.000 kroner i måneden. Så brekker vi ikke nakken nå, så brekker vi den neste år, sier Tone Røning Vike.

– Forferdelig trist

Hun håper på hjelp fra den nye kompensasjonsordningen for sesongbedrifter, men er usikker på hvor stort bidraget kan bli.

– Regjeringen snakker om en nasjonal dugnad, og jeg forventer ikke at regjeringen skal trekke alle som sliter opp fra grøfta. Men her har jeg vasket rom, drevet hjemmeskole, plantet poteter og holdt dialogen med banken, og så risikerer vi å miste livsverkene våre. Og det er ikke fordi vi ikke har hatt sunn økonomi; det er kun på grunn av regjeringens beslutning om å stenge ned landet, forteller hun.

– Da er det forferdelig trist om det blir vi som går under. Vi har satset kompromissløst, og vi har lykkes. Vi er moderne bønder og vant bygdeutviklingsprisen i Sogn og Fjordane i fjor, legger hun til.

– Hva skal til for at dere overlever?

– Den gunstige permitteringsordningen som kom i mars må utvides og den reduserte momsen på overnatting må holdes på seks prosent minst ut 2021. Vi er også avhengige av at det kommer på plass langt bedre krisepakker for reisearrangørene som bidrar med en vesentlig andel av trafikken til oss. Og så må vi få langt klarere reiseråd fra regjeringen. Hadde den sagt null utlendinger før 20. august, kunne jeg ha kansellert bestillingene mange av utlendingene fortsatt tviholder på slik at jeg kunne forsøkt å selge rommene til nordmenn, sier Rønning Vike.

– Helt vanvittig

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, mener den lille reiselivsbedriften i Flåm er et svært godt eksempel på hvor alvorlig situasjonen er for underskogen av aktører innen reiselivet.

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv.
Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Det er flest av nettopp disse bedriftene i Norge. Selv om vi legger sammen alle kjedehotellene, er det flere frittstående hoteller. Det er dette som er normalen i kjølvannet av koronakrisen, sier hun.

– Det blir helt avgjørende at en bedrift som 29|2 Aurland kommer inn under den nye ordningen for sesongbedrifter, mener hun.

– Og fra mai neste år må bedriften ut med 65.000 kroner i måneden for å betale lån?

– Det er helt vanvittig. Men det var den eneste ordningen tilgjengelig før kontantstøtten kom. Dette viser at det kun er kontanter som kan erstatte gjester som ikke kommer, mener Devold. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.