I første versjon av denne saken sto det at flere hundre ansatte allerede hadde fått varsel om permittering. Dette er ikke korrekt.

– Reiselivet rammes nå veldig sterkt. Og det er særlig avbestillinger og utsettelser av konferanser som slår hardest ut, sier Torgeir Silseth (56).

Toppsjefen i hotellkjeden Nordic Choice har hatt lederstillinger i hotellbransjen i 30 år og har vært gjennom mange opp- og nedturer. Men dramatikken som koronaviruset nå påfører bransjen, har han ikke opplevd.

– Ikke i nærheten. Dette har et omfang jeg aldri har opplevd tidligere, sier Silseth.

Oppsigelser og permitteringer

Silseth sier Nordic Choice ikke har annet valg i denne situasjonen enn å tilpasse kostnadene til inntektene.

– I Sverige, der vi ikke har de samme mulighetene til permitteringer som i Norge, har flere hoteller måttet gå til oppsigelser. I Norge permitterer vi.

– Hvor mange?

– Det er det enkelte hotellet som avgjør, så jeg har ikke eksakte tall. Men det er liten tvil om at det blir flere hundre etter hvert. Alle hoteller med store konferanser blir rammet. Det er ikke noen stor lyst til å konferere akkurat nå, for å si det slik. Men vi holder alle våre hoteller åpne, sier Silseth.

Han legger til at forretningstrafikken er mindre rammet. Det gjelder også i stor grad for privatmarkedet.

– Hoteller som Farris Bad og Copperhill i Sverige er foreløpig lite utsatt. Når du må kansellerer weekendturen til Milano, velger du kanskje Larvik eller Åre i stedet.

Spøker for sommeren

For store deler av hotellbransjen, og i særdeles distriktshotellene, er sommersesongen helt avgjørende for å overleve. Selv om det er tre måneder før høysesongen starter og vanskelig å spå hvordan koronaviruset vil spre seg, tror Silseth det ikke er mulig å unngå at sommeren blir krevende.

– Vår antagelse er at du bare kan glemme den asiatiske trafikken til sommeren. Også amerikanerne er tradisjonelt veldig følsomme for slike hendelser. Så den oversjøiske turisttrafikken tror jeg blir sterkt begrenset.

Silseth tror færre vil reise ut fra Norden og i stedet feriere i nærområde, godt hjulpet av svak norsk krone.

– Men det blir vanskelig å erstatte trykket de oversjøiske turistene representerer. Det blir en tøff situasjon for bransjen og både små og store reiselivsbedrifter vil få problemer, tror Silseth.

– Bom stopp

Hotellene i Classic Norway, kjeden som eies av Erik Berg (71) i Molde og Stein Erik Hagens familieselskap Canica, merker likevel koronaeffekten tydelig, selv om det ikke er typiske konferansehoteller.

Erik Berg, er med kona Jofrid på Hotel Molde Fjordstuer, sier det er bom stopp i nye bestillinger.
Erik Berg, er med kona Jofrid på Hotel Molde Fjordstuer, sier det er bom stopp i nye bestillinger. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Vi lå veldig godt an. Midt i februar lå langtidsbookingen vel 42 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Men så var det bom stopp, sier Berg.

Selskapet ruster seg for et dårlig år selv, selv om gjestene primært er norske eller nordiske.

– Vi har fått en del avbestillinger særlig fra asiatiske gjester som skulle bo hos oss i Lofoten. Det er jo utreiseforbud fra Kina, så alle som har lagt alle sine egg i det asiatiske og kinesiske markedet, vil få en blåmandag, sier Berg.

Alle som har lagt alle sine egg i det asiatiske og kinesiske markedet, vil få en blåmandag
Erik Berg, Classic Norway-eier

På Alexandra i Loen forbereder hotelldirektør Richard Grov (55) seg så godt han kan.

– Nei, det har ikke kommet særlig mange nye bestillinger her de siste dagene, sier han.

– Vi har ingen normal tilførsel av nye bestillinger for mars og april, men jeg føler det er litt for tidlig å si noe om sommeren. Enn så lenge tror vi på en god sommer. Jeg er grunnleggende optimistisk, men alt avhenger jo av hvordan vi klarer å håndtere spredningen av viruset.

– Har dere permittert?

– Nei, ikke ennå. Men det er selvfølgelig noe vi løpende vurderer.

– NHO Reiseliv har tatt til orde for at hotellbransjen bør få redusert overnattingsmomsen som et tiltak for å bedre økonomien for hotellene?

– Det vil ikke bety noen verdens ting med redusert moms når etterspørselen svikter som nå. Men det er samtidig mye myndighetene faktisk kan gjøre i form av eksempelvis erstatningsordninger. Jeg vil i alle fall anta at myndighetene ikke sitter i ro og ser at næringslivet går i kne, for da har vi alt å tape, sier Richard Grov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.