Februar-tallene fra Benchmarking Alliance for 11 av de største byene, viser med all mulig tydelighet hvor enormt store variasjonene er mellom byene. Inntekten per rom, såkalt revpar, er mer en tre ganger høyere i Tromsø enn i Kristiansand.

Nok en rekord

Tromsø fortsetter dermed himmelferden. I januar var belegget, det vil si andelen rom som ble leid ut hver natt, på rekordhøye 86 prosent. I februar viser tallene at belegget endte på hele 91,7 prosent. Til sammenligning var belegget i Kristiansand 39,5 prosent og i Kristiansund 40,5 prosent.

Tromsø topper også listene over oppnådd rompris (uten frokost og moms) og dermed også revpar, som er den samlede losjiinntekten uten frokost og moms fordelt på alle tilgjengelige rom. Ingen er i nærheten av Tromsøs 934 kroner. Det er 267 kroner over nummer to på listen; Oslo med Fornebu.

– Vi er veldig stolte over det vi har fått til her, sier hotelldirektør Poul-Henrik Remmer på Scandic Ishavshotel.

– Er det fortsatt økningen i antall asiatiske gjester som er hovedforklaringen?

– Ja, det er de som øker mest og som setter sitt tydelige preg på bybildet. Vi har store grupper fra både Kina, Hong Kong, Singapore og India.

– Blir mars like eventyrlig?

– Trykket avtar som ventet litt nå. Vi når nok ikke 90 prosent belegg i mars. Jeg tipper et sted midt på 80-tallet. Det er fortsatt veldig bra, sier han.

– Og suksessen har fått næringsminister Monica Mæland til å velge nettopp Tromsø for lanseringen av regjeringens reiselivsmelding fredag?

– Ja, og det synes vi selvfølgelig er moro.

Optimisme i sørvest?

Ingen hotellbyer har hatt en mer dramatisk nedtur enn Stavanger. Siden oljeprisfallet startet for alvor mot slutten av 2014, er losjiinntekten per rom mer enn halvert. Men tallene for februar gir muligens grobunn for ørlite optimisme. 

– Med unntak av august i fjor, da byen arrangerte oljemessen, er dette første gang siden august 2014 at revpar i Stavanger-regionen ikke faller fra tilsvarende måned året før, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

– Det hjelper jo selvsagt at Radisson Blu Atlantic er ute av drift for totalrenovering, men tallene for februar viser faktisk at det også er en vekst i antall solgte rom, sier han.

Og for den som måtte undre seg over tallene for Lillehammer, der inntekten per rom sank med hele 56,7 prosent til 444 kroner, er forklaringen en fantastisk februar måned i fjor på grunn av Ungdoms-OL. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

New York Times-redaktør: – Vi er ikke folkets fiende, og vi kan ikke la twitter-meldingene til Trump påvirke hvordan vi dekker ham
New York times redaktør Dean Baquet er på South by Southwest og snakker om Trump-dekningen.
03:58
Publisert: