– Utsiktene er som været utenfor hotellvinduene her i Kristiansand i dag. Grått, regnfullt og ruskete, sier Morten Thorvaldsen, toppsjef for Thon Hotels og nestleder i styret i NHO Reiseliv.

Knallmåned

Utsagnet fra Thorvaldsen kommer til tross for at tallene for september viser betydelig vekst i inntekten per hotellrom i nesten alle de store byene. Blant annet har både Oslo, Gardermoen og Bergen en tosifret vekst i prosent.

– I Oslo var prisveksten på rundt ti prosent, på Gardermoen er prisene opp seks prosent og belegget opp over syv prosent. De gode tallene for Bergen skyldes Sykkel-VM mens det meldes om positiv driv med flere individuelt reisende i Stavanger-området, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

Han understreker samtidig at hotellene får god drahjelp av at mange hoteller er stengt for rehabilitering.

Dette gjelder blant andre storhotellene Atlantic i Stavanger, Norge i Bergen, Britannia i Trondheim og Royal Christiania i Oslo. Også Thon-hotellene Cecil og Europa er stengt for oppussing. Og i Melsomvik i Vestfold utvider Smiths Venner-eide Oslofjord Convention Center med hele nye 1600 hotellrom frem til 2020.

Advarer

Det faktum at alle disse hotellene storhotellene snart åpner igjen samtidig som det også kommer flere nye hoteller i mange av byene, gjør at Morten Thorvaldsen hos Thon Hotels advarer mot å tro at september-tallene blir representative for utsiktene fremover.

– Dessverre er ikke det tilfellet, sier han.

Den årlige hotellrapporten fra Horwath HTL, som presenteres onsdag, viser at den samlede hotellbransjen i Norge økte losjiinntekten per rom med vel syv prosent i første halvår og med 6,4 prosent i juli til tross for at antall solgte romdøgn sto omtrent stille.

Det betyr at hotellene for første gang på mange år har klart å øke prisene mer enn den generelle prisveksten i Norge. Både Horwath og DNB, som finansierer rapporten, kan melde om større optimisme og investeringslyst i hotellbransjen enn på mange år.

Det bidrar likevel ikke til noen brede smil når DN møter ledelsen i NHO Reiseliv etter deres styremøte i Kristiansand tirsdag ettermiddag.

Oppgitt stemning

Årsaken er regjeringens forslag om å øke reiselivsmomsen fra ti til 12 prosent.

– Regnestykket er ganske enkelt, mener Morten Thorvaldsen.

– Om vi tar utgangspunkt i at losjiinntekten per rom i år har økt med seks-syv prosent, som jo i seg selv selvfølgelig er hyggelig, og legger til et lønnsoppgjør for hotellene på 2,8 prosent, økning i eiendomsskatten og elavgiften og så en momsøkning på toppen som vi vanskelig vil kunne belaste kundene, da er det faktisk ingenting igjen. Og dersom kronekursen styrker seg og turisttrafikken avtar, blir regnestykket klart negativt, mener han.

– Stemningen i bransjen er oppgitt, supplerer administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

– Signalene fra regjeringen har vært at reiselivet skulle få stabile og forutsigbare rammebetingelser. Momsøkningen kommer dermed som et sjokk. Vi måler stemningen i bransjen hver fjerde måned. Den var optimistisk før budsjettet kom. Nå er den borte, mener hun. (Vilkår)

Seriegründerens beste råd til gründere
Forskerstjernen og seriegründer Maria Strømme gir sitt aller beste råd til nye gründere.
00:58 Min
Publisert: