– Belegget i Tromsø er det høyeste vi har registrert siden Benchmarking Alliance startet målingene i 2007, sier Peter Wiederstrøm.

Over 73 prosent av alle rommene ble leid ut hver natt i Tromsø i 2019. Med stadig økende etterspørsel og foreløpig ingen nye hoteller i markedet, kunne Tromsø-hotellene øke romprisen med en hundrelapp og passerte dermed Oslo som byen med høyest losjiinntekt per tilgjengelige rom, det som på hotellspråket kalles revpar.

Om vi ser på desembertallene isolert, gruser Tromsø alle andre med revpar på hele 958 kroner. Det er 444 kroner høyere enn i Oslo på annenplass.

Bra over hele landet

Men Tromsø var lang fra alene om å få et godt år. Tallene fra Benchmarking Alliance viser vekst i revpar i alle storbyene bortsett fra i Oslo.

Stavanger fikk en vekst på nær 11 prosent, Bodø og Trondheim vel fem prosent og Bergen over fire prosent.

Mens økningen i revpar i Tromsø i stor grad skyldtes at hotellene skrudde opp prisene, var det flere gjester som bidro til at Stavanger fikk et pent løft. Oljehovedstaden fikk en bratt nedtur etter oljeprisfallet i 2014 og nådde bunnpunktet i 2016 med et belegg på under 46 prosent. I fjor var belegget økt til snaut 55 prosent. Men til sammenligning var det tett på 70 prosent i 2008 før hotellkapasiteten de påfølgende årene ble kraftig utvidet.

Peter Wiederstrøm
Peter Wiederstrøm (Foto: Gunnar Blöndal)

Britannia-effekt i Trondheim

Petter A. Stordalen åpnet Clarion Hotel The Hub i Oslo i fjor. Til tross for mange nye hoteller sørget for både nedgang i belegg, pris og inntekt per tilgjengelige rom i hovedstaden, ble 2019 et solid år.
Petter A. Stordalen åpnet Clarion Hotel The Hub i Oslo i fjor. Til tross for mange nye hoteller sørget for både nedgang i belegg, pris og inntekt per tilgjengelige rom i hovedstaden, ble 2019 et solid år. (Foto: David B. Torch)

Både Bergen og Trondheim hadde fem-seks prosent flere hotellrom å fylle i fjor. Likevel økte de altså begge losjiinntekten per tilgjengelige rom.

– I Bergen skyldes dette i stor grad at det ble solgt over åtte prosent flere rom samtidig som prisen bare økte marginalt. I Trondheim var det primært prisøkningen på over syv prosent som gjorde utslaget, sier Wiederstrøm.

Det er rimelig å anta at det i stor grad skyldtes åpningen av femstjernershotellet Britannia i fjor vår.

Men hva så med Oslo som var alene blant de største hotellbyene med nedgang i revpar?

– Utviklingen i hovedstaden er kjempebra, understreker Peter Wiederstrøm.

– Oslo hadde jo hele 13,8 prosent flere rom å fylle etter at mange nye hoteller åpnet i 2019. Tallene viser at antall solgte rom økte med solide 11,2 prosent. Ingen av de andre byene hadde en så sterk vekst. Rombelegget falt dermed ganske lite og romprisen sank ikke med mer enn to prosent, sier Wiederstrøm. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.