Onsdag sluttet børskursen i hotellkonsernet Scandic på snaut 82 svenske kroner – opp tre prosent fra dagen før, trolig påvirket av en viss optimisme blant svenske analytikere foran torsdagens offentliggjøring av regnskapet for første kvartal. Omtrent halvparten av analytikerne anbefalte ifølge svenske Dagens Industri kjøp av aksjen.

Det var nok hyggelige nyheter for redaktør Trygve Hegnar som så langt på ingen måte hadde truffet innertier med sin investering i hotellkonsernet. Han kjøpte vel 5,1 millioner aksjer (fem prosent) i månedsskiftet januar/februar etter at selskapet hadde kommet med et resultatvarsel som senket aksjekursen 30 prosent. Hegnar opplyste selv at han hadde en kostpris på snaut 90 kroner og sa til Finansavisen at «Aksjen prises til en P/E på 10, og aksjen gir en direkteavkastning på 3–4 prosent, fire ganger det man får i banken. Det er et bra sted å være».

Torsdag morgen var imidlertid hele onsdagens kursstigning spist opp og Hegnars papirtap hadde passert 50 millioner svenske kroner. Men så snudde det.

Trygve Hegnar sier han ligger omtrent på kostpris etter kursoppgangen i Scandic torsdag formiddag.
Trygve Hegnar sier han ligger omtrent på kostpris etter kursoppgangen i Scandic torsdag formiddag. (Foto: Gunnar Blöndal)

–Helt useriøst

Aksjekursen fikk i starten liten hjelp av presentasjonen av førstekvartalstallene selskapet presenterte torsdag morgen. De viser riktignok en økning i omsetningen på 22,5 prosent, men det skyldes nesten utelukkende flere rom i operasjon, blant annet etter kjøpet av den finske Restel-kjeden i fjor. Driftsmarginene faller. Scandic-kursen var nede i 78,25 kroner på morgenen før oppturen startet. Utover ettermiddagen stabiliserte kursen seg rundt 85 kroner. Dermed er Hegnars papirtap så godt som eliminert.

I en epost til DN skriver Hegnar at han nå er på sin kostpris.

– Aksjekurs pluss utbytte er omtrent min kostpris. Du/dere får nok vente, og kursen stiger pent. Noe annet har jeg ikke tenkt å kommentere. Helt useriøst, skriver Hegnar.

Scandics styre har foran dagens generalforsamling foreslått et utbytte per aksje på 3,40 svenske kroner fordelt på 1,70 kroner utbetalt i mai og like mye i oktober.

Tøffere i Stockholm

Justert ebitda, altså driftsresultat før avskrivninger, faller fra 154 millioner svenske kroner i første kvartal i fjor til 115 millioner svenske kroner. Det tilsvarer et marginfall fra fem prosent i første kvartal i fjor til tre prosent i år. Og resultat per aksje faller fra minus 0,35 kroner til minus 1,39 svenske kroner.

Konsernsjef Even Frydenberg forklarer i torsdagens børsmelding at en påske som falt i første kvartal i år mot andre kvartal i fjor, gjør at omsetningen per sammenlignbare hotell faller 1,2 prosent. Kalendereffektene vurderes å påvirke den samlede omsetningen negativt med fire prosentpoeng, noe som betyr at den underliggende omsetningsveksten er omtrent tre prosent.

Frydenberg skriver i meldingen at særlig Stockholmsmarkedet er preget av tøffere konkurranse og prispress og at Scandic allerede har kuttet kostnader der. Han skriver videre at selskapet venter noe bedre resultater i andre kvartal, men at konkurransesituasjonen i Stockholm fortsatt er utfordrende. (Vilkår)

– Det sies at en person aldri er død før noen har sluttet å joike deg
Marja Mortensens nye album startet som en sørsamisk detektivhistorie.
00:30
Publisert: