– Vi har nå tatt beslutningen om å innstille alle reiser frem til 20 august. Det gjelder både våre charteroperasjoner og reiser bestilt med rutefly. Det berører et betydelig antall reisende, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

– Hvor mange?

– Cirka 32.000. Sommeren er jo vår viktigste periode målt i antall gjester og inntjening, sier hun.

Beslutningen kommer etter at Utenriksdepartementet sist fredag besluttet å fraråde reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land frem til 20. august.

De tre store ble enige

Både TUI og Apollo gjør det samme som Ving.

– Vi forholder oss til reiserådene til Utenriksdepartementet, og har kansellert alle reiser frem til 20. august, sier kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren.

Aspengren sier selskapet nå jobber med å informere kunder, men har ikke tall på hvor mange turer kanselleringen berører.

– Nå jobber vi med tilbakebetaling av penger. Vi garanterer at alle får pengene tilbake. Det tar litt tid fordi det er snakk om mange mennesker, sier pr- og innholdsansvarlig i Apollo, Beatiz Rivera.

Rivera opplyser om at de tre reiseselskapene i samråd har bestemt at alle reiser skal kanselleres fram til 20. august. Apollo jobber nå kun med å tilbakebetale kunder, ifølge Rivera.

Basert på tallene fra Ving på 32.000 reiser, er trolig det samlede antallet reiser som nå blir kansellert og må refunderes minst 60.000.

Trenger penger

Røhr-Staff i Ving understreker at kundene som ønsker det, skal få tilbakebetalt innen fristen som er satt på 90 dager etter at reisen skulle vært påbegynt. Med et forsiktig anslag på 10.000 kroner per bestilte reise, betyr det tilbakebetaling av 320 millioner kroner dersom alle kundene krever kontantrefusjon. I tillegg kommer flere tusen kanselleringer fra mars til april.

Tilbakebetaling etter 90 dager betyr at Ving vil begynne å refundere kundene fra midten av juni.

– Mange kunder har valgt å utsette reisen eller takket ja til gavekort, men det er samtidig klart at vi har behov for å få penger inn i kassen. Situasjonen vi har nå er beintøff for hele pakkereisebransjen, og vi trenger en støtteordning som kan bidra til at vi kan tilbakebetale kundene.

– Når trenger bransjen støtteordning for å unngå konkurser?

–Jeg vil ikke spekulere på om noen risikerer konkurs, men det er åpenbart etterlengtet å få til løsninger, sier hun.

Vings svenske kommunikasjonssjef Fredrik Henrikson tok sist uke til orde for å få på plass både direktestøtte fra myndighetene, slik at selskapet kan refundere til kundene, samt statlige garanterte lån. Han støttet samtidig forslaget om etableringen av et eget fond som forbrukerne kan få utbetalt refusjoner fra.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.