I 2017 ble det på verdensbasis foretatt rekordhøye 1,2 milliarder utenlandsreiser, ifølge det tyske analyseselskapet IPK International. Det var en økning på 6,5 prosent, og ingenting tyder på at veksten vil avta. For i 2030 vil ytterligere en milliard mennesker ha klatret inn i verdens middelklasse, viser tall fra konsulentselskapet McKinsey.

Og de vil reise.

Store utfordringer

Dersom bare turistveksten hadde spredt seg jevnt ut over i verden, ville ikke denne typen masseturisme vært noe problem. Men slik er det naturligvis ikke. Det er snarere slik at presset stadig øker mot land og destinasjoner som allerede er populære turistmål.

De ti største turistlandene i verden, det vil si Frankrike, Spania, USA, Kina, Italia, Storbritannia, Thailand, Tyskland, Mexico og Russland, mottok i fjor 518 millioner turister. I 2020 vil antallet øke med ytterligere 71 millioner til 589 millioner, spår konsulentselskapet McKinsey og World Travel & Tourism Council i den første rapporten som omhandler utfordringene med såkalt «overturisme».

24 prosent av alle internasjonale turister svarte i en omfattende spørreundersøkelse gjennomført av IPK International i februar i år at de følte destinasjonen de besøkte var overfylt av turister. Langt fra alle disse brydde seg nevneverdig, men ni prosent svarte at overturisme påvirket kvaliteten på reisen negativt.

Øverst på listen havnet Mexico by der 23 prosent av turistene mente for mange turister påvirket ferien negativt. Deretter fulgte Shanghai med 22 prosent, Venezia med 20 prosent og Beijing, Hong Kong, Istanbul, Amsterdam, Firenze og Barcelona med mellom 16 og 19 prosent. Dette er altså byene du skal unngå om du vil slippe å gå, stå, spasere og spise i kø, ifølge undersøkelsen.

Krever tiltak

Om overflod av turister er en utfordring mange steder i dag, vil altså utfordringene bare øke i takt med at stadig flere på verdensbasis blir i stand til å reise.

Lokalbefolkningen i flere byer, som Barcelona og Venezia, har allerede trukket til gatene for å protestere mot en turistflom som ødelegger lokalmiljøet og gjør det for kostbart for mange å bo i sentrum.

I rapporten fra McKinsey og World Travel & Tourism Council lanseres flere mulige tiltak for å begrense turismen. Blant tiltakene er kvoter på antall turister som får være på stedet til enhver tid. Dette er blant annet innført i inkalandsbyen Machu Picchu i Peru. I gamlebyen i kroatiske Dubrovnik har Unesco anbefalt et tak på 8000 turister mens den nye borgermesteren har varslet at det fra 2019 kun skal få være maksimalt 4000 turister innenfor murene samtidig.

En annen mulighet er å innføre variable priser slik at det er dyrest å besøke et sted når etterspørselen er størst. Det kan også settes begrensninger i antall nye hotellrom i en by slik Reykjavik nå har innført i sentrum eller begrense antall døgn privatpersoner får leie ut via plattformer som Airbnb. Det siste er allerede innført i en rekke storbyer i Europa.

Også i Norge

Stor pågang av turister har også blitt et tema i Norge, særlig knyttet til de enorme cruiseskipene som legger til kai på småsteder som Flåm og Geiranger enkelte dager i sommersesongen. I fjor sommer ble det også et tema både i Lofoten, med store søppelmengder, og på turistattraksjoner som Trolltunga og Preikestolen med stadige redningsaksjoner.

En helt vanlig julidag i Flåm, bygda i Aurland kommune i Sogn og Fjordane fylke med snaut 400 fastboende og en kvart million cruiseturister i løpet av noen korte sommeruker.
En helt vanlig julidag i Flåm, bygda i Aurland kommune i Sogn og Fjordane fylke med snaut 400 fastboende og en kvart million cruiseturister i løpet av noen korte sommeruker. (Foto: Harald Berglihn)

– Det kommer ganske sikkert til å bli et tema også til sommeren, spår Bente Bratland Holm, reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge.

Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.
Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge. (Foto: Mikaela Berg)

– For tilbakemeldingene vi har fått fra mange utenlandske turoperatører, tyder på at Norge som turistmål selger betydelig bedre enn i fjor. Da gjelder det å være føre var. Flere byer og turiststeder har allerede lagt begrensninger på hvor mange cruiseskip som får komme samtidig, og vi må jobbe aktivt for å styre og spre trafikken bedre slik at de som kommer hit får en best mulig opplevelse, sier hun.(Vilkår)

Alstadheim oppsummerer uken i Nytt på nytt
Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i DN om Listhaug-saken og stortingsgarasjen.
01:26
Publisert: