Folk camper mer enn før, ifølge NHO Reiseliv. Avdelingsleder Jan Henrik Larsen forteller om oppsving i bransjen – både for campingplasser og bobilmarkedet.

– Campinglivet øker i hele Norden, og vi vet at medlemsbedriftene våre i bransjen er fornøyde. Camping er en positiv ferieform som appellerer til de flest, flere nordmenn ferierer hjemme, flere utlendinger kommer til Norge, sier Larsen til DN.

Raymond Haase er sjef på reisebutikken Nomaden i Oslo. Han kjenner daglig pulsen til de reiseglade, han har solgt reiselivslitteratur om fjerne Østen, om Sør-Amerika og nå er det Afrika som gjelder – men Norge er ikke galt det heller:

– Jeg er selv en ivrig «roadtripper» i Norge. Jeg tar stort sett en tur hvert år, sier Haase fornøyd.

1 Har camping blitt kulere?

– Ja, det har det, men ikke på campingplass. Man drar mer på lykke og fromme, der solen skinner og der det er festivaler. Det finnes jo en festival på hver ytterste avkrok, og de selges ut på timen. De unge er også blitt mer miljøbevisste og det er heller ikke like viktig å reise langt av gårde der ingen har vært før. Dollarkursen gjør vel også sitt til at man heller ikke skal tre ganger i året til New York, men kanskje bytter ut to av dem med friluftsliv.

2 Camping og camping er vel minst to forskjellige ting?

– Ja, for de mer voksne betyr det å dra på «camping» at man drar dit vognen har grodd fast med platting og blomsterkrukker, som en hytte. Man ønsker å vite hva man møter. De unge slenger teltet bak i bilen, de drar enten på lykke og fromme, eller for å dyrke en friluftsaktivitet. Vi har jo Europas beste surfestrender og flotte klatrevegger. Det man ser lite av er utenlandske barnefamilier på camping.

3 Hvor bør man dra med teltet?

– Friluftsloven gjør jo Norge til verdens beste sted for campere, man må bare holde seg minst 200 meter unna nærmeste hus og flytte litt på seg hvert andre døgn. Alle som drar på tur skal til Jotunheimen og Lofoten, men Steigen, innsiden av Lofoten er jo like spektakulært med en tiendedel av turistmengden. Hele Nordlands-kysten – Vega-øyene er virkelig undervurderte – Vesterålen … Og Vestlandet har massevis av fjorder, hvorfor skal alle til to av dem? En sykkeltur ned Vestfold er høyst undervurdert. Jeg har også bestemt meg for å slutte å snakke ned Østlandet. Norsk friluftsliv er egentlig en helt spektakulær og unik gave som alle bør ta del i.

4 Og medaljens bakside?

– At man må ha med regnjakke og vanntett utstyr.

5 Hvor fraråder du å campe?

– Ingen andre land har en sånn friluftslov som Norge. Ellers i Europa blir man gjerne sluset inn på campingplasser. Det er verst rundt Middelhavet. Man risikerer å vekkes av uniformerte menn som tildeler store bøter for å avskrekke. Det er ingen land i verden som er så bra for friluftsliv med telt som Norge.(Vilkår)

Vårren sykkel på 1-2-3
Vasker du sykkelen din ofte, varer den lenger. Om du ikke vasker den ofte, så ta iallfall en skikkelig vårrengjøring. Sykkelekspert Jonas Strømberg forteller deg alt du trenger å vite om hvordan.
02:19
Publisert: