Lørdag holdes Oslo Pride-paraden. I fjor knuste paraden alle tidligere rekorder, med 40.000 fremmøtte og 200.000 langs løypen, ifølge arrangørene selv.

Over hele verden strømmer publikum til Pride-parader, men også utenfor festivalsesongen kan mennesker innenfor miljøet være populære gjester for vertslandet.

Nylig la menneskerettighetsgruppen Peter Tatchell Foundation frem rapporten «Economic Cost of Homophobia» i det britiske Overhuset. Rapporten anslår at såkalt LHBT-turisme, turister som er lesbiske, homofile, biseksuelle eller transpersoner, genererer turistinntekter verdt over 200 milliarder i dollar i året.

«Pink dollars»

Både Visit Norway og Visit Oslo har egne sider om LHBT-turisme, og begrepet har også festet seg internasjonalt. I en rapport fra 2016 beskriver World Tourism Organization at mange land er opptatt av å vise en åpen holdning for å tiltrekke seg såkalt «pink dollars».

Word Tourism Organization beskriver LHBT-turister som en gruppe som reiser oftere og har et høyere forbruk enn andre. Også rapporten «Economic Cost of Homophobia» gjengir studier som indikerer at turister innen LHBT-miljøet bruker om lag 15 prosent mer per dag enn de heterofile turistene.

Visit Oslo er kledd for Pride.
Visit Oslo er kledd for Pride. (Foto: Skjermdump)

– Det er mindre vanlig for homofile turister å ha barn, og de har gjerne mer penger og mer tid til å reise, sa John Tanzella, lederen for International Gay and Lesbian Association (IGLTA), til Deutsche Welle i mars.

Visit Oslo har endret Facebook-logoen sin i regnebuefarger under Pride-perioden i hovedstaden. De sier LHBT-sidene er laget for å vise Oslo som en åpen og inkluderende by, men at de ikke har egne statistikker for alle besøksgrupper. Det samme sier Innovasjon Norge.

Det er Oslo- og Akershus-avdelingen av organisasjonen FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som står bak Oslos Pride-arrangement. Ingvild Endestad, leder av FRI på landsbasis, understreker at hun ikke har lest statistikken som ble presentert i London forrige uke. Hun er likevel i tvil om at sammenhengen mellom LHBT-personer og turisme kan hugges i stein.

– Hvis to menn uten barn reiser på ferie, så kan det være noe av årsaken til utslaget ettersom menn ofte tjener mer enn kvinner. Samtidig er det ingenting som tyder på at LHBT-personer tjener mer enn andre. Dog vet vi også at LHBT-personer diskrimineres i arbeidslivet og kan miste sin inntekt. Dette gjelder i størst grad gruppen transpersoner her i Norge, sier hun.

USAs president Donald Trumps valgkampslagord ble gjenstand for ordspill da New York holdt sin årlige parade forrige helg.
USAs president Donald Trumps valgkampslagord ble gjenstand for ordspill da New York holdt sin årlige parade forrige helg. (Foto: Kena Betancur/AFP/NTB Scanpix)

Russisk uro

Derimot er lederen klar på at sikkerhet og utbredt homofobi fremdeles kan spille en stor rolle når ferien skal planlegges.

– Det er fortsatt en diskusjon blant LHBT-befolkningen om hvor man reiser på ferie, spesielt hvis man drar på tur med kjæresten sin. Transpersoner og andre som bryter med normene for kjønnsuttrykk kan oppleve særlige utfordringer på reise. Det samme gjelder for personer med minoritetsbakgrunn på reise i Europa der stadig flere land har økt homofobi og rasisme, sier hun.

Endestad viser blant annet til årets fotball-VM i Russland, der homofile er blitt advart mot å vise sin kjærlighet åpenlyst. Egypts landslag har også fått kritikk for å legge VM-basen sin til Tsjetsjenia, der homofile lenge er blitt forfulgt.

– Regnbueflagget forplikter

Hun er likevel enig i inntrykket om at turistdestinasjoner bruker åpenhet for å tiltrekke seg de reisende.

– Vi ser mange hoteller som markedsfører seg med å være LHBT-vennlige. Å sette et regnbueflagg på hotellet sitt er også noe som forplikter. Det skal være en garanti for at man blir godt tatt imot, blir snakket til på en ordentlig måte, og at ingen skal oppleve kommentarer hvis de ber om dobbeltseng, sier Endestad.

Fryste bistandsmidler

Den nylig fremlagte rapporten i Storbritannia fremhever at det økonomiske tapet også rammer andre områder en ren turisme, som arbeidsliv og bistand. Blant annet i form av «hjerneflukt», som oppstår der mennesker med stor kompetanse flykter fra land som har kriminalisert homofili.

De økonomiske tapene tar også form i manglende økonomisk bistand. Av verdens 72 land som kriminaliserer homofili, ligger 37 av dem på det afrikanske kontinent, ifølge Reuters. Rapporten trekker spesielt frem lovforslaget om skjerpede straffer for homofile i Uganda, som ble presentert i flere omganger fra 2009 til 2014. Den gang ble 118 millioner dollar i bistandsmidler fra USA og andre vestlige land fryst i protest mot forslaget.

President Yoweri Museveni signerte loven i 2014, en avgjørelse rettsvesenet ugyldiggjorde få måneder senere. Årsaken var for få folkevalgte hadde møtt opp for å stemme i nasjonalforsamlingen, skriver BBC. (Vilkår)

Disse suvenirene kjøper turistene mest av
– Det er noe vi må bestille inn hele tiden.
00:54
Publisert: