– Det vi tar for gitt, synes stadig flere turister er svært eksotisk, sier Steinar Aase i Fjord Tours, selskapet som syr sammen rundreiser med offentlige transportmidler, i hovedsak på Vestlandet.

– Særlig er økningen stor fra asiatiske land der folk ofte tar ut hovedferien fra slutten av desember til uti februar. Nå i romjulen har vi en økning på hele 70 prosent i antall gjester sammenlignet med i fjor, sier han.

«Må satse nå»

2016 ble et rekordår for Fjord Tours med en netto omsetning på over 60 millioner kroner og et resultat før skatt på vel 25 millioner. I 2017 blir det enda mer.

– Det ser ut til at vi øker med ytterligere rundt 15 prosent. Det er eventyrlig. Det betyr at vi kan komme til å passere 200 millioner kroner i bruttoomsetning. Det blir en milepæl for oss.

– Men er reiselivet rigget for å ta imot så mange gjester midt på vinteren?

– Det er klart at dersom Norge skal bli en helårsdestinasjon, da må hoteller, attraksjoner og museer være åpne. Vi må vise at det er liv her og at det er mulig å få en god seng og god mat. Og så må selvfølgelig det offentlige sørge for ruter som gjør at turistene kommer seg rundt. Alle må tørre å ta en liten risiko for å kunne høste senere. Det gjelder også de små aktivitetsleverandørene som til nå gjerne kun har vært drevet som bigeskjeft sommerstid, mener Aase.

– Og vi må satse nå mens vi har gunstig kronekurs og tjener gode penger.

– Er du overrasket over den store turistøkningen vintertid?

– Ettersom vi så langt har brukt minimalt med markedsføringsmidler på vinterturismen, er jeg egentlig det. Men det er tydelig at det etterlatte inntrykket disse turistene sitter igjen med og som de deler i sosiale medier, det betyr mer enn vi har vært klar over. Det er noen sterke krefter i gang der som nå virker vår vei. Derfor må vi også levere varene når disse turistene kommer hit.

– Hva er det turistene vil oppleve?

– Det er alt fra snødekte fjell og daler til nordlyset. Bare det å få ake på et akebrett er for mange en helt fantastisk opplevelse. Eller få kjøre hundespann på Geilo.

Fullt i Tromsø

For snaut ti år siden jobbet Poul-Henrik Remmer på Radisson Blu; det eneste hotellet i Tromsø som holdt åpent helligdagene i julen. Nå er han hotelldirektør ved Scandic Ishavshotel.

– Det var kun et par mindre hoteller som holder stengt to-tre dager akkurat rundt julaften. Fra 27. desember er alle åpne som følge av den stadig økende etterspørselen fra utenlandske turister. Og det er ikke bare hotellene som har gode tider. Det gjelder også campingplassen her. Og i tillegg kommer alle dem som leier ut gjennom eksempelvis Airbnb, sier han.

For syv år siden stengte Ishavshotellet i Tromsø dørene i julen i mangel på gjester. I år er ni av ti rom solgt, sier hotelldirektør Poul-Henrik Remmer.
For syv år siden stengte Ishavshotellet i Tromsø dørene i julen i mangel på gjester. I år er ni av ti rom solgt, sier hotelldirektør Poul-Henrik Remmer. (Foto: Marius Fiskum)

– Og alle kommer for å se nordlyset?

– Ja, det er klart at det er det store trekkplasteret, men også hvalsafari og andre aktiviteter trekker mange folk.

– Hvor høyt belegg har dere på de 214 rommene på Ishavshotellet?

– Vi har ikke et eneste rom ledig akkurat nå, så belegget er faktisk på 100 prosent. Nyttårsaften er belegget over 95 prosent. Det er en fantastisk utvikling for Tromsø, sier Remmer.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: Bose Quietcomfort 35 II
Kan Bose gjenvinne tronen fra Sony? Gråbein sjekker ut Boses siste støydempende hodetelefoner.
02:07
Publisert: