Saudi-Arabia forbereder seg på et liv etter oljen og vil ha flere ben å stå på i årene som kommer.

Går det som regjeringen ønsker, skal det bygges opp Maldivene-lignende resorter på 50 saudiarabiske øyer i Rødehavet. Dét er målet til Red Sea Project. Virgin-gründer Richard Branson er den første internasjonale investoren som har kastet seg på det oppsiktsvekkende turistprosjektet, skriver The Guardian.

Prosjektet er ifølge avisen et klart tegn på at Saudi-Arabia åpner opp for internasjonal turisme.

Richard Branson har allerede besøkt Mada'in Saleh i Saudi-Arabia, som står på Unescos verdensarvliste, og som ligger nær et område hvor det er blitt bygget en rekke nye hoteller den siste tiden.

– Dette er en utrolig spennende tid i landets historie, og jeg har alltid følt at det er ingenting som slår det å få et førsteinntrykk av et sted, sa Branson i en uttalelse offentliggjort av Saudi-Arabias informasjonsmyndigheter tidligere i høst.

Starter byggingen i 2019

I alt 34.000 kvadratmeter av kystlinjen langs Rødehavet er planlagt utbygget med luksushoteller. Det er Prins Mohammed Bin Salman som står bak Saudi-Arabias ambisiøse Vision 2030-plan, og målet er å starte byggearbeidet i 2019.

Red Sea Project vil generere 35.000 jobber, ifølge den saudiarabiske regjeringen.

Prosjektet har som mål å trekke internasjonale turister til landet – et land hvor alkohol er forbudt, det er strenge kleskoder og klare skillelinjer mellom hvor menn og kvinner kan ferdes.

– Saudi-Arabia har et stort turistpotensial som følge av et behagelig klima, historiske og kulturelle områder, naturlig skjønnhet og et rikt liv under vann. Men det er omgitt av politisk ustabile land hvor sikkerhet alltid har vært et problem, sier forskningssjef Nikola Kosutic i Euromonitor til CNN Money.

Sikkerhetsproblemer

Sikkerhetssituasjonen er den største utfordringen i forhold til Saudi-Arabias turistdrøm.

«Det er en fare for terrorangrep i Saudi-Arabia, også mot vestlige borgere og interesser. Det har den siste tiden vært flere angrep fra blant annet Isil, primært rettet mot sjiamuslimske moskeer og saudiske sikkerhetsstyrker. Det føres en vedvarende kamp fra myndighetene mot Isil, al-Qaida, og andre grupperinger, og fengslinger av terrormistenkte forekommer jevnlig. Offisielt norsk reiseråd oppfordrer alle reisende til Saudi-Arabia om å utvise aktsomhet ved opphold i landet», heter det i UDs offisielle reiseråd.

Saudi-Arabia har uansett stor tro på sitt nye prosjekt:

Målet er å få 30 millioner besøkende i året innen 2030, opp fra 18 millioner i 2016. Det årlige turistforbruket ventes å nå 47 milliarder dollar innen 2020. Planen er å utstede de første ordinære turistvisumene i 2018. (Vilkår)

Meretes utvalgte: enestående spanjol fra Priorat
Denne spanske vinen er perfekt å servere til lammemiddagen.
00:53
Publisert: