–Åpning mot Tyskland vil være Regjeringens sterkeste krisetiltak på kort sikt. Det vil treffe bredt og effektivt i reiselivsnæringen over hele landet, inkludert Hurtigruten og fergerederiene, sier økonomiprofessor Kåre Sandvik ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Sammen med Erik W. Jakobsen i Menon Economics og Per-Arne Tuftin i Norsk Reiseliv har han laget en rapport finansiert av Forskningsrådet som analyserer status og fremtidsutsikter for norsk reiseliv i kjølvannet av koronapandemien
– Setter en hel næring i spill
Rapporten konkluderer altså med at en snarlig åpning for tyske turister vil gi et inntektsbidrag på 100 millioner kroner hver dag gjennom sommeren.
Og det kan reiselivet trenge. For ifølge rapporten vil økt norsk reiseaktivitet innenlands samt åpningen til Danmark og Finland på langt nær kunne kompensere for frafallet av turister fra andre land.
– Vi er helt avhengig av å åpne grensene mot våre viktigste utenlandske reiselivsmarkeder, sier Sandvik og viser til at utenlandske turister i fjor la igjen godt over 30 milliarder kroner i løpet av tre hektiske sommermåneder.
Fjerne markeder som USA, Asia og også turister fra landene sør i Europa, sto for 55 prosent av denne omsetningen. Danskene brukte rundt en milliard kroner i Norge i fjor sommer – mens tyskerne bruke 7,4 milliarder. Ferske tall indikerer en vekst i antall danske bookinger på 10–20 prosent i sommer, men det utgjør i beste fall 200 millioner kroner eller det samme som tyskerne legger igjen på to sommerdager, ifølge Sandvik.
– Tyskerne sto for hele 23 prosent av de utenlandske sommerinntektene. Nederland bidro med tre milliarder. Turistene fra disse to landene er på rundturer i Norge i gjennomsnitt i 15 dager og de fleste kjører egen bil. De utgjør 35 prosent av de utenlandske overnattingene på Vestlandet og 33 prosent i Nord-Norge, sier Sandvik.
Han legger til at 72 prosent av de tyske sommerturistene kommer hit i juli eller august.
– Jeg mener regjeringen setter en hel næring i spill om man ikke åpner for tyske turister, sier han.
– Trenger ny krisepakke
– Men er det ikke uansett for sent å redde turiststrømmen fra Tyskland i år?
– Nei. Tyskerne har jo i stor grad booket reisene lang tid i forveien; før koronapandemien kom. Så veldig mye av dette vil være fast fisk. Det betyr at den dagen vi sier vi åpner, vil vi trolig kunne beholde rundt 80 prosent av det som ligger inne av bookinger. Og med et tyngdepunkt av bookinger i andre halvdel av juli og i august, kan vi også håpe på å få flere bestillinger.
Ifølge Sandvike trengs en ekstraordinær bevilgning, beregnet til 170 millioner kroner, til profilering av Norges som reisemål i de landene vi åpner opp for:
– Vi er nødt til å få på plass midler til markedsføring nå som en rekke land vil bombardere Tyskland med markedskampanjer.
– Men vil det kunne redde sommeren for norsk reiseliv?
– Nei. Det blir en krisesommer uansett hvor mange tyskere vi får. Og det vil særlig ramme Norge fra Nordvestlandet og nordover der nordmenn ikke har særlig tradisjon for å legge ferien. Det er veldig farlig å tro at bare fordi Østlandet og Sørlandet nå ser ut til å ha et bra trykk, blir det like bra i resten av landet, mener Sandvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.