De siste restriksjonene førte til sjokkbølger i en allerede hardt presset utelivsbransje i hovedstaden.

På Youngstorget i Oslo sentrum er syv utesteder samlet under samme tak med mange av de samme eierne.

Restauranthuset hadde vært i drift i to år da krisen slo inn i mars. En ny runde med nedstenging var det siste de håpet på nå.

Utenfor ett av utestedene, Håndslag som ligger inn mot Torggatam sitter de tre kollegene Eystein Norderval, Bjørnar Flyum Thorsen og Gaute Haaversen-Westhassel. De benytter anledningen til et siste treff før skjenkestoppen inntrer natt til mandag.

– Ja, formålet er er siste øl før nedstengingen, bekrefter de tre kollegene.

Knalltøft

Eyvind Brox i eierselskapet Made in Oslo var fredag ettermiddag i krisemøte med Oslo kommune.

– Det er åpenbart knalltøft. Dette er steder som er designet for at folk skal møtes. Nå handler det om å stoppe tapene, og spørsmålet er hvor lang tid det vil ta før vi tjener penger igjen, sier Brox.

Verst er situasjonen for barene der folk vanligvis står tett på kveldene, men alle konseptene i restaurankollektivet er hardt rammet. Brox forventer et samlet tap på ti millioner kroner, i et år der planen var å gå med overskudd.

– 2020 var året da vi skulle bli solide og se de positive tallene. Vi skjønte tidlig at det ikke ble noe overskudd i år. Nå handler det om å overleve. Vi har ikke midler til å holde ut hvis denne situasjonen skal vare i 1,5 år helt frem til sommeren.

Han legger ikke skjul på at kassen begynner å bli tom.

– Frem til nå har vi fått god hjelp fra gårdeier, offentlig støtte og bidrag fra eierne. Nå har vi snart ikke flere strenger å spille på.

Med en ny runde nedstengninger mener han at det må nye støtteordninger på plass.

– Hvis bransjen skal se ut som i dag, må det skje noen politiske valg.

Bareieren mener bransjen har måttet ta en uforholdsmessig belastning når blant annet kapasiteten reduseres til 20–30 prosent på noen av utestedene.

– Vi får dekket bare en brøkdel av de faste avgiftene. Bransjen burde fått mer i direkte lønnskompensasjon eller generelle støtteordninger for å holde folk i jobb.

Johansen anbefaler overlevelsesgaranti

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) ber regjeringen så fort som mulig komme med nye økonomiske tiltak i takt med at smitteverntiltakene skjerpes.

Johansen sier at nå som smitteverntiltakene skjerpes, må også de økonomiske tiltakene styrkes.

– Jeg ber innstendig om at regjeringen så fort som mulig, og aller helst neste uke, kommer til Stortinget med nye økonomiske tiltak, sier han til NTB.

Johansen mener regjeringen for det første må gi overlevelsesgaranti til bedrifter som har vært levedyktige før koronapandemien.

– For det andre må folk som var i arbeid før pandemien, være trygge på at de kommer i arbeid når pandemien er over. For det tredje må regjeringen sørge for at tiltakene varer så lenge pandemien varer. Det er ikke til å leve med at tiltakene kommer i uker og måneder i gangen, sier Johansen.

Jørn Eggum er leder i Fellesforbundet og mener at nå er tiden inne for kraftfulle tiltak fra regjeringen. Hvis ikke de kommer, kan det ende med konkurs etter konkurs.

– Dette er dramatisk for å si det rett ut. Jeg har veldig vondt av dem som er ansatte i disse bransjene. Her er det folk som får 70–80 prosent av en allerede lav lønn. Bare i Oslo er det omtrent 17.000 jobber i serveringsbransjen, så dette er veldig alvorlig.

Eggum etterlyser en kraftig motkonjunkturpolitikk fra regjeringen. Han vil at myndighetene skal gå sammen med for eksempel hotellbransjen for å holde dem åpne som for eksempel til bruk av karantenehotell.

– Vi bruker masse penger på å pasifisere folk og la dem gå hjemme. Jeg skulle ønske at man kunne se de mulighetene.

Brox i Made in Oslo mener tiltakene er helt nødvendig for at ikke deler av bransjen skal bukke under.

– Få har ekstra midler å gå på. Nå risikerer vi flere konkurser og et fattigere uteliv. Det fører til at store selskaper med god likviditet kan kjøpe steder på billigsalg, sier Brox.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.