Han står i Vågen i Stavanger og klapper på en av vannstasjonene som er satt opp i hetebølgen som uventet rammet den normalt våte og Nordsjø-tempererte oljehovedstaden. Seilskuteregattaen Tall Ships' Races er denne uken innom havnen i fire dager, men for prosjektleder Knud Helge Robberstad er dette bare kulminasjonen av tre års arbeidsinnsats. Budsjettet er på 23 millioner kroner, hvorav kommunen og den interkommunale havnen tar mesteparten av kostnaden.

- Kommunen bidrar med 11 millioner over tre regnskapsår. Vi får 8 millioner fra sponsorer. Havnen dekker tre millioner i havnekostnader. Så selger vi utstillingsplasser for en million sier Robberstad.

Han vil ha frem dimensjonene:

- Dette er det største kulturarrangementet i Norge i år. Det er ingen kulturarrangementer som trekker så mange besøkende.

Agnes Kaminska i Beans on wheels lager til kaffe for Karin Radix, som har kommet til byen på grunn av Tall Ship's Races.
Agnes Kaminska i Beans on wheels lager til kaffe for Karin Radix, som har kommet til byen på grunn av Tall Ship's Races. (Foto: Tomas Larsen)

Skal måle ringvirkningene

Byen har arrangert seilfesten før. I 2011 skal 450.000 besøkende ha vært innom. Denne gang ønsker imidlertid Robberstad å dokumentere ringvirkningene bedre. Det er også en del av avtalen med regattaeieren Sailtraining International. Revisjonsgiganten PwC har fått jobben. PwC har laget slike ringvirkningsstudier for Tall Ships' Races før:

  • I Bergen skal Tall Ships' Races ha generert 22,5 millioner kroner i verdiskapning i 2014.
  • I Kristiansand skal seilfesten ha skapt 33,3 millioner kroner i ringvirkninger.

Det er Ane Sofie Vika i PwC som gjør jobben i Stavanger. Hun henviser til Robberstad for kommentarer. Robberstad vil ikke gjette på ringvirkningene. Det er derfor han vil ha dokumentasjon nå.

- En har sett veldig, veldig positive tall fra lignende arrangementer. Men når en går på presentasjoner, er slike tall ofte ikke veldig nøyaktig dokumentert, sier han.

- Hvis det kaster så mye av seg, burde kanskje private investorer klare å finansiere dette selv?

- Det kan du si, sier han, men understreker at det er tverrpolitisk enighet om å finansiere seilfesten.

Tall Ships' Races er den eneste festivalen kommunen er med på å finansiere, ifølge Robberstad.

Gleder seg

Næringsdrivende i byen gleder seg i alle fall. Blant dem er kaffegründer Agnes Kaminska i Beans on Wheels, som har satt opp barista-vognen sin midt i Vågen. Hun melder om uventet stor omsetning der hun lager til enda en iskaffe.

- Sommeren er den beste tiden for oss. Dette er en god start, for i september skal vi åpne en kaffebar her, sier hun og gisper over varmen.

- Foreldrene mine i Polen kan ikke skjønne at jeg har fått denne brunfargen her. (Vilkår)

Får superkrefter med Ismannens pusteteknikk
Slik forbereder Wim «The Iceman» Hof seg på kulde
01:56
Publisert: