De siste årene har den norske kronen svekket seg kraftig. Og til tross for god fart i norsk økonomi, tror ekspertene at den bare vil svekke seg ytterligere.

– Kronen er rekordsvak når man ser i bakspeilet, den er forblitt på et svakere nivå enn vi har sett historisk – og vi må venne oss til at dette er den nye normalen, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

I dag koster én dollar 9,14 kroner og én euro koster 10,06 kroner.

– Glem åtte blank mot euro og seks blank mot dollar. For å komme tilbake dit, må det skje et stort skifte i norsk økonomi. Jeg tror kronen må ligge rundt de nivåene vi er på i dag for at næringslivet skal kunne konkurrere i et globalt marked, sier Østnor.

Han peker på at en svak krone i all hovedsak er gode nyheter for Norge. Riktig nok blir det dyrere for norske turister å reise på ferie i utlandet og det blir dyrere å kjøpe varer og tjenester fra andre land, men samtidig styrker norsk industri sin konkurranseevne sammenlignet med utenlandske bedrifter.

– Egentlig bør vi være sjeleglade for å ha så svak krone. Ja, det blir dyrere å være nordmann i utlandet, men vi er så heldige at vi beholder jobbene våre og har fortsatt god lønnsvekst, sier valutastrategen.

Spår enda svakere krone

Også Handelsbanken tror kronen vil svekke seg enda mer i tiden fremover.

I en fersk rapport som ble publisert for tirsdag skrev banken at de tror en euro vil koste opp mot 10,20 kroner før årsskiftet, før kronen styrker seg første kvartal neste år.

– Deretter venter vi at en svakere global konjunktur og en markert nedbremsing i den økonomiske veksten her hjemme, vil føre til at euro/kronekursen trekker mot 10,30 for så å holde seg der mot slutten av prognosehorisonten, heter det i rapporten.

Varig lave råvarepriser har bidratt til å holde kronen svak de siste årene til tross for at rentene her hjemme har holdt seg bedre oppe enn internasjonalt. De siste årene har særlig risikoappetitten blant globale investorer vært førende for kronekursen, påpeker Handelsbanken.

Merker ingen endringer i reisevaner

Nordmenns appetitt på å reise er imidlertid ikke blitt forstyrret av den rekordsvake kronen. Reisevanene våre har ikke endret seg, opplyser de store reiseselskapene til DN.

– Vi ser ingen nedgang på noen av reisemålene våre som kan settes i sammenheng med en svak krone. Men vi har sett en økning i reiser til Tyrkia, noe vi mener kan skyldes at man får mye for pengene der på grunn av lire-kursen, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Hun peker også på at tidligere undersøkelser fra blant annet Virke og Finn viser at reiser er noe nordmenn fortsatt ønsker å bruke penger på, uansett hvordan økonomien vår ser ut.

Heller ikke TUI merker noen endringer:

– Nei, vi ser ingen umiddelbar effekt av dette, og salget av vinterreiser ligger åtte prosent over fjoråret, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Presseansvarlig Beatriz Rivera i Apollo ser heller ingen dreininger mot andre reisemål som følge av den svake kronen:

– Nei, man skulle kanskje tro det, men vi gjør altså ikke det, sier hun.

– Salget til alle de populære reisemålene våre har vært stabilt hele tiden, og salget av vinterreiser har også skutt fart nå etter høstferien. Vi har inntrykk av at ferien er viktig for folk, de reiser som før selv om valutakursene endrer seg, sier Rivera.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.