Reiselivet reagerer etter at utvalgsleder Vibeke Hammer Madsen onsdag la frem forslag om at ordningen med merverdiavgift utformes med bare én sats.

For reiseliv og transport vil en slik endring bety en økt merverdiavgift fra dagens 12 prosent til 25 prosent (flertallet i utvalget foreslår ny generell momssats på 23 prosent), noe som er beregnet å gi til sammen nær fire milliarder kroner i ekstra inntekter for staten.

– Galskap

Tony Eide, eier av Festningshotellene som blant annet driver Oscarsborg i Oslofjorden, Kongsvinger festning, Reenskaug Hotel i Drøbak, nøler ikke når han skal karakterisere forslaget.

Tony Eide, eier av Festningshotellene, direktør Laila Aarstrand ved Støtvig Hotel og Svein Arild Steen-Mevoldi Skandic-kjeden er opprørt over forslaget om full moms på overnatting.
Tony Eide, eier av Festningshotellene, direktør Laila Aarstrand ved Støtvig Hotel og Svein Arild Steen-Mevoldi Skandic-kjeden er opprørt over forslaget om full moms på overnatting. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Dette er galskap. Jeg kan aldri tenke meg at regjeringen vil gå for dette, sier han.

– Det vil bety døden for mange reiselivsbedrifter, særlig i distriktene der marginene allerede er hardt presset og aktørene har mer enn nok med å klamre seg fast, mener han.

Laila Aarstrand, direktør på Støtvig Hotel utenfor Moss, er ikke i tvil om at full moms vil bety langt færre arbeidsplasser i reiselivet.

– Det vil bety høyere rompriser, færre gjester og det vil bety at det forholdsmessig blir enda billigere å reise utenlands enn å feriere i Norge. Det vil uten tvil undergrave vår virksomhet, mener hun.

Prishopp på 150–200 kroner?

– Jeg forstår rett og slett ikke hvordan det er mulig å komme med et slikt forslag. Full moms vil sette oss langt tilbake i konkurranse med andre land og dermed spille hasard med utrolig mange arbeidsplasser. Det vil rett og slett være en katastrofe for hele næringen, mener Svein Arild Steen-Mevold, direktør for hotellene i Scandic-kjeden.

– Det mest alvorlige er at man i utvalget ikke forstår hvilke dramatiske konsekvenser dette vil få for reiselivet i hele landet. Forslaget er direkte fiendtlig overfor vår bransje. Jeg er opprørt, rett og slett. Hvis dette forslaget kommer til realitetsbehandling i Stortinget, tror jeg at jeg kan love demonstrasjoner som går bunadsmafiaen en høy gang.

– Hva vil full moms bety i økt rompris? 150–200 kroner?

– Ja, noe sånn. Og det i en bransje som sliter med lave marginer fra før. Jeg tror flere overnattingsbedrifter vil bli tvunget til å stenge i lavsesongen med de konsekvensene det vil få for arbeidsplassene.

Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv, mener utvalget ikke kan ha lyttet til reiselivsnæringen.

– Vi snakker om en næring med en driftsmargin på under en prosent i dag. Konsekvensene vil bli dramatiske og vi har en klar beskjed til finansminister Siv Jensen: Ikke lytt til utvalgets anbefaling.

Det var finansminister Siv Jensens departement som bestilte gjennomgåelsen av momsordningen. Forslaget skal nå ut på høring, og finansminister Siv Jensen sa følgende da forslaget ble lagt frem:

– Jeg ser ikke for meg at denne regjeringen kommer til å avskaffe alle null- eller lave momssatser. Det kan jeg si med en gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.