– Vi ser at reiseoptimismen er tilbake, hvilket er fantastisk å se, sier kommunikasjonssjef i Tui Nora Aspengren.

Stengte grenser og reiserestriksjoner som følge av koronapandemien har ført til avlyste ferieplaner og etterspørselen etter reiser har stupt. Dette har rammet reiselivsnæringen hardt i 2020. Tidligere i desember skrev DN at over 150 pakkereiseselskaper har lagt virksomheten sin på is.

Men i førjulstiden har charteraktørene merket økt reiselyst blant nordmenn for det kommende året.

– Det har vært en jevn vekst i salget de siste ukene og nordmenn går nå fra å kun drømme til å faktisk planlegge ferien sin for neste år, forteller Aspengren.

Tui Norge er en del av Tui Nordic, som med en markedsandel på 20 prosent er den største aktøren på det nordiske reisemarkedet, ifølge selskapets nettsider. Selskapet tilbyr charterreiser og andre typer pakkereiser.

Neste vinter har reisearrangøren hatt en samlet vekst de siste to ukene på 60 prosent, og sommeren har hatt en samlet vekst på 80 prosent.

– For sommeren er det Hellas som peker seg ut som en klar favoritt. Hellas er vanligvis veldig populært, og neste sommer ser ikke ut til å bli noe unntak, sier Aspengren.

– Tydelig trendbrudd

I midten av desember slapp Ving, den største charteroperatøren i Norge, salget av neste års vinterreiser. Etter få dager merket de økt salgstrykk, som ligger på nivå med tidligere år.

– Det er akkurat det som er så gledelig, fordi ingenting ellers er som normalt i årets salgsrapporter. Vi ser et tydelig trendbrudd nå, med økt etterspørsel etter reiser, sier Marie-Anne Zachrisson, country manager for Ving Norge.

De mest populære reisemålene er Gran Canaria, Tenerife og Thailand. Hun sier videre at de fleste som reiser med Ving om vinteren er par og eldre.

– De har kanskje ikke fått reist i år, og da er kanskje reiselysten enda litt større, sier hun.

–Tror du den pågående vaksineringen har hatt noe å si for etterspørselen?

– Ja, absolutt, det er helt sikkert. Vaksineringen gir tryggheten og forutsigbarheten som gjør at man tør å bestille, sier Zachrisson.

De norske bookingtallene er ikke klare, men i Sverige melder Ving om en nær dobling av antall bookinger for vintersesongen 2021 til 2022, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge nyhetsbyrået TT.

Tror markedet vil løsne

Også SAS og Norwegian er optimistiske for det kommende året.

– Vi har tro på at markedet kommer til å løsne og at det blir en ketchupeffekt av oppdemmet reiselyst mot sommeren og høsten, sier pressesjef i SAS John Eckhoff.

Han sier at vaksinen gir god grunn til optimisme, men trekker frem at norske reisende nok er mer avventende enn våre svenske naboer og at nivåene er lavere enn i et normalår.

– Mange har likevel gjort gode kjøp under våre kampanjer de siste ukene og vi ser god booking til våre spanske destinasjoner, spesielt Alicante og Las Palmas. Destinasjoner rundt Middelhavet er også populært, sier Eckhoff.

Charlotte Holmbergh Jacobsen, presseansvarlig i Norwegian, sier at vaksineringen mest høyst sannsynlighet kommer til å ha en positiv effekt på etterspørselen etter reiser. Men hun vektlegger at det behøves lettelser og koordinering av reiserestriksjoner rundt om i Europa for at bookingene virkelig skal skyte fart.

– Vi tror at det vil være et stort ønske om å reise neste år, fordi mange har måttet avlyse årets reiser. Det vi merker blant våre kunder er en lengsel etter å reise igjen for å kunne oppleve andre land og kulturer, samt å treffe slektninger og venner som bor andre steder, sier Jacobsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.