En samlet reiselivsnæring, med organisasjoner som NHO Reiseliv, Virke og Alpinanleggenes Landsforening i spissen, har reagert med både sjokk og vantro på regjeringens forslag om å øke momsen på alt fra overnatting, heiskort og opplevelser fra ti til 12 prosent.

Men Pål K. Medhus, reiselivssjefen på Geilo, ønsker regjeringens forslag velkommen.

Reiselivssjefen på Geilo, Pål K. Medhus, støtter regjeringens innføring av økt reiselivsmoms og får så hatten passer av sine egne.
Reiselivssjefen på Geilo, Pål K. Medhus, støtter regjeringens innføring av økt reiselivsmoms og får så hatten passer av sine egne. (Foto: Brian Cliff Olguin)

– Jeg velger å se på dette som en mulighet til å finansiere fellesgoder som stier, løyper, parkering, rasteplasser, toalettanlegg, renhold og orden på utfartssteder samt offentlig transport på reisemålet, sier Medhus som har vært en tydelig tilhenger av innføringen av en egen turistskatt i Norge. Det har regjeringen avvist.

– Skatt kreves inn for å bidra til fellesgoder. En fellesgodefinansiering må gjerne kalles moms, avgift eller skatt. Mitt forslag er at regjeringen tilbakefører halvparten av momsøkningen til finansiering av fellesgoder, sier han.

Hodeløst

Andreas Smith-Erichsen (52), styreleder i Alpinanleggenes Landsforening, har vært alpinkonsernet Skistars destinasjonssjef i Hemsedal i 15 år. Fra nyttår blir han toppsjef i heis- og eiendomskonsernet Geilo Holding eiet av mangemilliardær Ivar Tollefsen og Arne Pålgardhaugen. Han skal dermed være med å løfte Geilo til nye høyder sammen med nettopp reiselivssjef Medhus.

– Dette er ikke til å tro og i beste fall et hodeløst utspill fra Medhus, mener Smith-Erichsen.

Andreas Smith-Erichsen, destinasjonssjefen for Skistar-konsernet i Hemsedal som fra nyttår blir sjef på Geilo, reagerer sterkt på at reiselivssjef Pål K. Medhus støtter regjeringens forslag om å øke reiselivsmomsen.
Andreas Smith-Erichsen, destinasjonssjefen for Skistar-konsernet i Hemsedal som fra nyttår blir sjef på Geilo, reagerer sterkt på at reiselivssjef Pål K. Medhus støtter regjeringens forslag om å øke reiselivsmomsen. (Foto: Rasmus Werner)

– Her sauser han sammen skatter og avgifter i troen på at det er mulig å øremerke deler av momsøkningen til finansiering av fellesgoder, sier han.

– Reiselivet har store lønnsomhetsutfordringer. Samtidig er det altså aktører som roper på mer skatt i form av en turistskatt. det er ingen andre næringer som ber om mer skatt. Da er det kanskje ikke så rart at myndighetene tenker at næringen greit kan tåle en momsøkning på to prosentpoeng. Det er å skyte seg selv i foten å støtte en momsøkning som vil få store konsekvenser særlig for de små distriktsbedriftene. Utspillet fra Medhus er et skudd i mørket som myndighetene ikke må høre på, sier han.

Smith-Erichsen minner om at reiselivsmomsen ble økt fra åtte til ti prosent så sent som for to år siden.

– Dersom regjeringen får flertall for å øke momsen til 12 prosent, får vi en momssats som er fire prosent høyere enn i Sverige. Ingen andre land i Europa har så vidt jeg vet en like høy reiselivsmoms. I tillegg har vi i Norge et generelt høyt kostnadsnivå og en kronekurs som alle mener vil styrke seg med de konsekvenser det vil få for turisttrafikken hit, sier han.

«Mulig det er hodeløst»

– Smith-Erichsen kan sikkert ha rett i at dette er hodeløst og et skudd i mørket, erkjenner Medhus etter å ha blitt forelagt kritikken fra den påtroppende Geilo-sjefen.

– Og han har sikkert rett i at jeg sauser sammen momsøkning og øremerking av penger til fellesgodefinansiering. Men mitt poeng er at regjeringen må innse at noe må gjøres for å løse fellesgodeutfordringene. De blir stadig større og de blir bare enda mer utfordrende å løse nå som momsen øker. Staten vil få inn 700 millioner kroner i året på denne momsøkningen. Hva med å etablere et fellesgodefond på en milliard eller to, eller for den saks skyld på 250 millioner? Det er fullt mulig dersom regjeringen ønsker det, mener han.(Vilkår)

– Så fort jeg setter meg på sykkelen blir jeg lykkelig
00:00
Publisert: