På kjøkkenet på Voksenåsen kultur og konferansehotell henger referatet fra et allmøte avholdt 11. november. Budskapet er heller dystert. Den økonomiske situasjonen for hotellet med 84 rom og 45 ansatte, er dramatisk. Underskuddet er så langt i år på 2,5 millioner kroner med utsikter til ytterligere en halv million kroner i minus innen utgangen av året. I så fall vil den bokførte egenkapitalen ved årsskiftet være redusert fra tett på fem til 1,9 millioner kroner.

Konkursfaren helt reell

Administrerende direktør Maria af Klinteberg Herresthal skriver i referatet at risikoen for at egenkapitalen vil være brukt opp i løpet av første halvår neste år er helt reell. «Hvis egenkapitalen er brukt opp, betyr det konkurs», skriver hun og varsler store organisatoriske endringer.

Dette var en brakkerigg for oljearbeidere. Nå er den blitt surfehotell d2Plus

Under annen verdenskrig fikk Norge betydelig humanitær bistand fra Sverige. Det ble blant annet distribuert millioner av suppeporsjoner og Sverige tok imot 70.000 norske flyktninger i løpet av krigsårene. Og «De hvite bussene» ledet av grev Folke Bernadotte, bidro til å redde mange nordmenn fra tyske konsentrasjonsleirer.

Ti år etter frigjøringen, var nasjonalgaven til svenskene en realitet; Voksenåsen. Konferansesenteret er heleid av den svenske stat og drives som et senter for svensk-norsk samarbeid og som konferansehotell med restaurant.

Voksenåsen Kultur og Konferansehotell ligger 500 meter over havet en kort t-banetur fra Oslo sentrum.
Voksenåsen Kultur og Konferansehotell ligger 500 meter over havet en kort t-banetur fra Oslo sentrum. (Foto: Gorm K. Gaare)

Presset av Stordalen & Co.

– Jeg tror vi skal klare oss. Det er mange som har behov for et møtested som vårt. Beliggenheten er jo genial både med nærhet og samtidig en viss avstand fra Oslo, mener administrerende direktør Maria af Klinteberg Herresthal.

Hun legger ikke skjul på åpningen av en rekke nye hoteller i sentrum, der Petter A. Stordalens Nordic Choice-kjede har vært mest aktiv, har gjort markedet mye tøffere.

– Samtidig suger Gardermoen stadig mer trafikk. Og i tillegg ser vi at stadig flere bedrifter gjør mer «inhouse» enn de gjorde får bare få år siden. Det gjør at mange hotellbedrifter er i samme situasjon som oss med ulønnsom drift deler av året og ekstremt lave marginer, sier hun.

– Og så er det jo et faktum at vi ikke har kapitalsterke eiere. Vi eies av det svenske kulturdepartementet. Det er flott og gir oss kredibilitet, men det betyr også at vi befinner oss i samme portefølje som eksempelvis Stockholmsoperaen, Dramaten og Drottningholm slott. Vi føler absolutt at vi har støtte fra våre eiere, men de har jo ikke mye kapital å bidra med, sier hun og understreker at Voksenåsen er delt opp i både en ideell del, Voksenåsens Senter for svensk-norsk samarbeid, og en kommersiell del med Voksenåsen konferansehotell.

– Den ideelle går veldig bra, mens altså den kommersielle må endres.

Voksenåsen har hatt svakt fallende omsetning og relativt beskjedne underskudd hvert år de siste fire årene.

– Så det er ingen fare for at nasjonalgaven skal bli lagt ned?

– Nei, den vil alltid finnes som møteplass, sier Maria af Klinteberg Herresthal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.