Sommerturister og arbeidende Oslo-folk ute på bryggen etter jobb fikk seg et imponerende skue tirsdag ettermiddag.

Inn fjorden kom luksusbåten «Yas», som med sine 141 meter er en av verdens aller største yachter. Ifølge bransjenettstedet Yachtharbour er båten verdens 12. største yacht, og er en ombygget tidligere nederlandsk fregatt.

128 mrd.

«Yas» gikk sakte inn fjorden etter å ha krysset Nordsjøen, men det er ikke kjent om eieren var med. Ifølge en lang rekke yacht-nettsteder er båten eid av et av de mest fremstående medlemmene av Nahjan-grenen av kongefamilien i Emiratene: sjeik Hamdan bin Sajed bin Sultan al Nahjan.

Sjeiken regjererer i dag Abu Dhabi, og er Emiratenes grunnlegger Sajed bin Sultan al Nahjans fjerde sønn. Han er halvbror av emiren Khalifa bin Sajed al Nahjan og ekte bror av kronprinsen Mohammed.

Emiren og familien er anslått av Forbes og Business Insider å ha en formue på om lag 15 milliarder dollar, eller 128 milliarder kroner.

60 gjester – 56 crew

Ifølge Yachtharbour er det plass til inntil 60 gjester om bord, og det er dermed knapt flere gjester enn betjening og crew: 56.

Båten, som er utstyrt med landingsplattform for helikopter, garasje for alt mulig av motoriserte leketøy for bruk på sjøen og eget svømmebasseng og spa, kan nå en toppfart på 26 knop.

Et annet bransjenettsted, Superyachtfan, oppgir kostnaden på båten til 180 millioner dollar, tilsvarende mer enn halvannen milliarder kroner.

Yachten har også avanserte radarer og kamera, sonar og andre tekniske duppeditter. Båten ble bygget om etter at Emiratene overtok den tidligere nederlandske fregatten, og standarden ble oppgradert fra den gikk som marinefartøy.

Røkke større

Luksusyachten «Yas» vil se ut som en lillebror når Aker-eier og milliardær Kjell Inge Røkke får levert sitt privatfinansierte forskningsskip «Rev.

Røkkes
Røkkes "Rev" blir verdens største yacht når den blir levert. (Foto: Skjermdump)

Riktignok blir toppfarten litt lavere, med 17 knop, men Røkke vinner på lengden. «Rev» blir nemlig på hele 182 meter, og dermed mer enn 40 meter lengre enn «Yas». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.