Uenighetene knytter seg til fakturerte elektroarbeider for 19,5 millioner kroner i forbindelse med ombyggingen av patrisiervillaen i Eilert Sundts gate på Briskeby i Oslo.

Les også: Saksøkes for 8 mill.: Ole Robert Reitan nekter å betale for oppussing

I en epost til DN.no skriver advokat Øystein Myre Bremset, som er én av Reitans to advokater, at de mener tingretten har anvendt bustadsoppføringslovens regler feil på flere sentrale punkter.

- Reitan anker derfor for å få en ny vurdering av saken.

Mye av uenigheten i saken knytter seg til om Reitan eller Totaltek, som hadde ansvaret for elektroarbeidene i huset, skal ta regningen når budsjettet sprakk med eventyrlige 100 prosent.

Reitan fikk rettens medhold i at budsjettet var et prisoverslag som etter loven ikke kan overskrides med mer enn 15 prosent.

- Vant, men tapte
- Reitan vant således sakens rettslige hovedspørsmål. Det var derfor svært overraskende at tingretten likevel, og under tvil, kom til at Totaltek hadde krav på 19,5 millioner kroner i vederlag av Reitan, altså det dobbelte av prisoverslaget. Dette skjedde til tross for at kostnadsoverskridelsene ikke var varslet av Totaltek, skriver han i eposten.

Han mente det var ufattelig at budsjettet kunne sprekke så ettertrykkelig og kalte det Norges-rekord i budsjettoverskridelser da saken gikk for tingretten i vår.

- For de aller fleste vil slike budsjettoverskridelser være uhåndterlige. En dom i Totalteks favør vil ramme Reitan, men det vil også ramme andre forbrukere, advarte han da.

- Ekteparets krav
Men dette fikk han altså ikke gehør for hos dommeren som mente ekteparets krav til funksjoner, estetiske hensyn, kvalitet og utførelse var i "et helt uvanlig omfang og kompleksitet for et privat hjem".  

Dommeren trakk frem at "som eksempel kan det nevnes at et stort antall lyspotter i gulv og tak måtte flyttes opptil flere ganger for at resultatet skulle bli slik byggherren ønsket".

Reitan ble dømt til å betale de 8,2 millioner kronene Totaltek ennå ikke hadde fått oppgjør før. I tillegg ble Rema 1000-sjefen og hans kone dømt til å dekke saksøkers saksomkostninger på 1,3 millioner kroner, samt egne saksomkostninger. Nå blir det altså ny rettsrunde i saken.

Må betale for seg
Advokat Svein Sulland som representerer Totaltek mener at hovedprinsippet som må gjelde er ytelse mot ytelse.

- Reitan vil ikke betale for den ytelsen de har fått. Det er det grunnleggende, sier han.

Hans klienter er dessuten uenig i at budsjettet var å regne som et prisoverslag i henhold til bustadsoppføringsloven.

- Vi var derfor overrasket over at tingretten kom til at dette var et prisoverslag.

Striden knytter seg til villaen ekteparet Reitan kjøpte for nesten 40 millioner kroner av den fallerte finansmannen Bjørn Sellæg i 2009. Deretter startet et gigantisk oppussingsprosjekt med en sluttsum på 109 millioner kroner, langt mer enn det ekteparet hadde sett for seg.

Les også: Reitan bygget om for mer enn 100 millioner kroner

Flere år
Bygget ble gjort om fra en byvilla med fem separate leiligheter til å bli enebolig for Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan og hans familie. Under ombyggingen ble det ikke spart på noe. Blant funksjonene Reitan fikk installert var en matheis og en personheis, samt at det ble bygget et lysthus i hagen. Ombyggingsprosjektet tok mer enn to år.

Etter det DN.no erfarer har Reitan vært uenig om betalingen med flere av leverandørene som jobbet med ombyggingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.