– For å si det litt på «stammespråket»: Vi gjør dette av defensive årsaker, for å beskytte det som er vår posisjon i markedet, men også for å være offensive, sier konsernsjef Dag Sørsdahl, i Aller Media.
– Vi vil vokse og ta markedsandeler.
De to konkurrerende mediehusene Aller Media og Amedia inngikk i 2017 avtale om felles innloggingssystem: Aid, som gir lesere tilgang på innhold bak betalingsmur.
Nå lanseres selskapet Diar, der de to mediegigantene skal bruke informasjonen om deres innloggede lesere til å slå seg opp på annonsemarkedet. Aller Media, som eier blant annet Dagbladet og Se og Hør, og Amedia, som har over 70 lokalaviser, når til sammen ut til 2,7 millioner nordmenn, ifølge analysebyrået Kantar.
– Selv om vi er store mediehus, så er vi ikke store på annonsemarkedet, hver for oss. Slår vi oss sammen, så vil vi lykkes bedre som motpol og konkurrent, tror Sørsdahl.
Slår vi oss sammen, så vil vi lykkes bedre som motpol og konkurrent
Stort marked
Ifølge tall fra det svenske instituttet for Reklame og mediestatistikk, IRM, er annonsemarkedet i Norge estimert til 20 milliarder, der 11 milliarder av disse ligger hos mediebyråene.
Facebook og Googles andel er anslått å ligge på seks milliarder av den totale reklamepotten.
– Hva gjør dere bedre rustet til å selge annonser på brukernes informasjon, enn Facebook og Google?
– Vi tilbyr annonsørene et trygt annonsemiljø med ekte mennesker, hvor vi kan dokumentere effekten og verdien av de annonsene vi leverer, sier Are Stokstad, konsernsjef i Amedia.
– Kan leserne føle seg trygge på at deres informasjon blir godt ivaretatt?
– Ja, det er klart, sier Stokstad.
– Vi kan vår GDPR.
Victoria Schultz, konserndirektør for salg og marked i Amedia, understreker at det hele handler om å lage gode opplevelser for bruker og annonsør.
– I første omgang har vi brukt innloggingstjenestene for å styrke det redaksjonelle, og nå ønsker vi å styrke den kommersielle opplevelsen.
Fortsatt konkurrenter
AIDs hovedutfordrer blant innloggingstjenestene er mediehuset Schibstedts Spid-innloggingstjeneste. Konsernsjefene i to av Norges største mediehus utelukker ikke et samarbeid også med VG, dersom anledningen skulle by seg.
– Grunnen til at det er vi som går sammen nå, handler rett og slett om timing, og det å komme i gang. Det betyr ikke at vi utelukker samarbeid med flere senere, sier Stokstad.
Og med et vennlig nikk mot sin kollega, og konkurrent Sørsdahl, legger han til: – Vi er fortsatt konkurrenter, og vi kommer fortsatt til å kjempe om annonsørpenger. Selskapet er bare noe vi bygger på toppen av dette.
I første omgang vil det nye selskapet ha seks eller syv ansatte.
– Hvor mye kommer dere til å tjene på dette?
– Den digitale reklamekaken er på 11 milliarder, så det er klart det er store muligheter, sier Bente Klemetsdal, konserndirektør for salg og marked i Aller Media.
– Men vi må nesten komme i gang før vi svarer på akkurat det.
Schibsted utelukker ikke samarbeid
Per Håkon Fasting, konserndirektør for annonse i mediehuset Schibsted, som blant annet har VG, Aftenposten og Bergens Tidende, synes nyheten om at Aller og Amedia har slått seg sammen på annonsefronten, er gledelig.
Gjennom sin innloggingstjeneste Spid, oppgir Schibsted at de når ut til 3,9 millioner nordmenn hver uke, og Fasting forteller at de begynte å bruke sine brukerdata til annonser allerede for tre år siden.
Ifølge Schibsted har de hatt en verdiøkning på mellom 25 til 30 prosent på sine annonser, som følge av dette.
– Kunne dere også tenke dere et samarbeid?
– Det vil jeg ikke utelukke, så lenger frem er det absolutt en mulighet, sier Fasting.
– Det er klokt at vi samarbeider mer.
Han forteller at Schibsted i dag, fredag 21. juni, lanserte et nytt produkt som gjør nettopp det Aller Media og Amedia ønsker: Nemlig dokumentere effekten av annonser, i form av hvem det er de treffer.
– Men er dere ikke konkurrenter med Allers Media og Amedia?
– Vi konkurrerer absolutt, men vi er også på samme landslag, sier konserndirektøren.
Etterlengtet nyhet
Leder i annonseforeningen Anfo, Jan Morten Drange, synes nyheten er positiv.
– Vi har ventet på at media skal komme med grep som kan utfordre de globale aktørene Facebook og Google, så dette synes jeg er bra, sier han.
Han viser til at Anfo med andre nettopp har tatt til orde for at innloggingsinformasjon også kan brukes til å selge annonser, og at mediene derfor burde gå for felles innlogging som et virkemiddel for å utfordre de større plattformene.
– Amedia har jo her kommet langt med sitt utgangspunkt i deres abonnementsmediabase. Aller i noe mindre grad da de jo kommer fra en løssalgsverden.
– Vi kjenner begge aktørene som fremoverlente og kundeorienterte så dette synes vi absolutt er en bra greie. Definitivt et godt grep, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.