Digitale annonsevisninger handles for ekstremt definerte målgrupper på digitale reklamebørser, med bakgrunn i informasjon om leseres alder, kjønn, brukerhistorie og kjøpspreferanser.

Dette kalles for bruker- eller målgruppesentrisk reklamekjøp, og formen det gjøres i kalles programmatisk handel.

Ferske tall fra Mediebyråforeningen viser hvordan programmatisk handel er i ferd med å bli den dominerende formen for reklamekjøp på internett.

LES OGSÅ: Schibsted anker skattesmell på 170 mill.  

Programmatisk handel har økt med 94,1 prosent i årets fire første måneder til 212,4 millioner kroner, mens både displayannonser på internett og annonser for dagspressen, ukepressene og fagbladene faller markant.

– Smarttelefonene er blitt en del av hjernen vår. Teknologien er fullt implementert i alle målgrupper og har endret hele mediemarkedet. Når vi da får muligheten til å kjøpe annonser mer effektivt, der vi som byråer kommer enda nærmere salgspunktet, da bruker vi mer av annonsørenes penger på å komme lenger ned i kundetrakten, og spisse kjøpet, sier konsernsjef Nils Røang i Red Gruppen.

Det er problematisk for mediebransjen. Utviklingen fører til at mediene går glipp av store andeler av reklamepengene fra annonsørene. De ender i stedet opp hos mellommenn på de digitale reklamebørsene, tradere eller andre tredjeparter, viser en undersøkelse fra konsulentselskapet BCG nylig omtalt i DN.

For mediebyråene betyr skiftet at man opptrer mer som aksjemeglere, ifølge Røang.

Om to uker kåres årets byrå blant Norges pr-, medie- og reklamebyrå i en kåring som foretas av det svenske analysebyrået Regi, i samarbeid med DN.

Røang mener at utviklingen gjør at man må jobbe på en helt annen måte enn tidligere, og tror det er viktig at annonsørene tar innover seg endringen på programmatisk handel og reklamekjøp i sosiale medier.

Han understreker også at man ikke må sammenligne displayannonsene med programmatisk handel.

– Før kjøpte vi en displaykampanje som vi planla frem i tid, testet, og så var man litt ferdig med det. Nå jobber vi kontinuerlig med å følge annonsekampanjer på samme måte som meglere følger aksjeporteføljen, og gjør tilpasninger hele tiden, dag til dag, sier Røang.

LES OGSÅ: Financial Times plasserte dataanalytikerne i hjertet av nyhetsrommet

Tallene fra Mediebyråforeningen viser netto innrykket medieomsetning, og baseres på innrapporteringer fra femten av Norges fremste mediebyråer.

Selv om Facebook og Google ikke rapporterer inn egne tall, så er transaksjonene mediebyråene gjør mot Facebook og Google på vegne av en kunde representert i oversikten.

 

LES OGSÅ OM:

Fengsel og inndragning av gevinst for innsidehandel dnPlus  (+)

Ekspertene triller terninger: Kritiske til oljepengebruken dnPlus (+)

Talent: 19-åringene dropper «friåret» dnPlus  (+)

«Skam»: Noora (16), førtisenes heltinne d2Plus (+)

Hørt denne?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:
Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert:

Hysterisk gateracer
Ford Focus RS setter spor på asfalten og i sjelen.
01:25
Publisert: