– Jeg husker jeg gikk med tanker om å enten begynne for meg selv, eller gå tilbake til pressen. Da var det Kåre Valebrokk sa til meg at jeg burde ta sjansen på å begynne for meg selv, mimrer styreleder og gründer Fosseidbråten i Los & Co. fra byråets kontor ved Oslos havneområde.
– Han sa at jeg i alle fall ikke måtte finne på å begynne i pressen, for der var det uhyggelige tall i vente, ler han.
Tett opp mot årsskiftet til 2008 resulterte rådet fra den avdøde TV 2- og DN-nestoren i at Los & Co. så dagens lys som reklamebyrå.
Ikke mange måneder senere kom finanskrisen til Norge, som ble startskuddet for en årrekke med millionkutt og nedbemanning i norske mediehus under mediekrisen.
Tirsdag vant Los & Co. den største reklameprisen under Årets byrå-utdelingen på Oslo Konserthus, der byråinntekten må ligge over 50 millioner kroner.
Ønsker ikke reklame-merkelapp
Byrået Fosseidbråten startet har i løpet av sine ti år vokst til å bli et av Norges største reklamebyråer.
Fjoråret ender trolig med en byråinntekt på 74,3 millioner kroner, fra en total omsetning på 139,1 millioner kroner og et driftsresultat på 3,3 millioner kroner, ifølge selskapet selv.
På kundelisten står blant annet Hurtigruten, OneCall og Nettbuss. I fjor kom store kunder som Felleskjøpet, BI, Aftenposten og Vegvesenet inn.
– Når var det du innså at valget om reklamebyrå var rett?
– Det må ha vært i går da, hehe. Nei, da. Men dette er en bransje som er nådeløs. Vi vet ikke nå hva vi kommer til å gjøre i august. Jeg tror nok derfor at det var da vi knakk koden rundt digital utvikling at jeg kjente litt ro. Det skjedde da disse to startet i byrået, sier Fosseidbråten.
Han nikker mot de to andre medlemmene av velkomstkomiteen som møter DN dagen etter Årets byrå.
Den ene er Bård Skjørtorp, som tok over som daglig leder etter Fosseidbråten i fjor. Den andre er leder Anders Aakre for kreativitet og innhold, som kom til byrået gjennom fusjonen med digitalbyrået Jimmy Royal i 2016.
– Vi har egentlig aldri ønsket å bli kategorisert som reklamebyrå. Vi anser oss mer for å være kreative problemløsere. Kundene kommer ofte til oss i kraft av at vi er kjent som reklamebyrå, men vi fokuserer mer på å vinne tillit til å kunne tilby kundene mer helhetlige løsninger på problemstillingene sine, sier Skjørtorp.
– Det er ikke alltid i mangelen på en god utendørskampanje at kundens problem ligger, skyter Aakre inn.
Sendte hele staben på skolebenken
Året 2008 sparket ikke bare i gang finanskrisen. Det var også rundt da at Google og Facebook for alvor begynte å revolusjonere forbrukernes digitale hverdag.
Reklamebyråene ble følgelig nødt til å lose kundene sine gjennom et hav av nye markedsføringsmetoder. Men det var først for tre-fire år siden at behovet for digitalisering virkelig begynte å gå opp for kundene, sier Aakre.
– Det å sikre nok kompetanse og å være smarte nok til å skjønne hva som kommer, har vært hovedutfordringen gjennom disse ti årene. Denne bransjen har utviklet seg gjennom kvantesprang snarere enn organisk vekst, utdyper Fosseidbråten.
I 2015 droppet selskapet lønnsforhøyelser for å i stedet sende hele staben tilbake på skolebenken for å lære om digitalisering. En annen vekstnøkkel har vært en sunn økonomi gjennom alle driftsår.
– Det har betydd at vi har hatt handlekraft til å kunne gjennomføre fusjoner og investere i vår egen utvikling, sier Fosseidbråten.
Årets byrå-prisen henger høyt for selskapet. Vinnerne kåres av byråenes egne kunder.
– Dette kommer fra hele kundelisten. Det viser at det ikke er en enkeltprestasjon, men innsatsen til alle våre 70 ansatte som teller, sier Skjørtorp.
– Det er jo litt digg å vite at man ikke feiltolket alle kundemøtene, legger Aakre til.
Flere vinnere
Prisene under Årets byrå ble delt ut på Oslo konserthus tirsdag ettermiddag.
Prisen Årets kommunikasjonsbyrå med byråinntekt over 100 millioner kroner, som er ansett som den gjeveste i den svenske utgaven av arrangementet, ble tildelt Geelmuyden Kiese. Også de feiret seieren på kontorene onsdag.
– Vi forteller de ekte historiene på en kreativ måte, det tror jeg er nøkkelen. Vi arbeider også målrettet mot ungdom og har hatt flere kampanjer som treffer de unge, sa viseadministrerende direktør Svein Roger Selle til DN tirsdag.
Mediebyrået Starcom gikk til topps i kategorien «mediebyråer med byråinntekt over 50 millioner», som er den gjeveste mediebyråprisen.
– Denne kåringen er en fantastisk anerkjennelse, og viser at folk ser verdien vi gir. Det er utrolig hyggelig å vinne, sier Starcom-direktør Jon Axel Nævestad.
Mer om utdelingen av Årets byrå kan du lese her.(Vilkår)