Facebook-videoer har frem til nå vært fri for tradisjonelle reklamepauser kjent fra kommersielle tv-kanaler. Men i det stille har sosiale medier-giganten begynt å lansere slike avbrekk i vanlige videoer forskjellige brukere poster på nettsamfunnet.

Reklamepause i Facebook-videoer er fremtiden, mener Facebooks ledelse. Strømleverandøren Akraft har nå reklamepauser i amerikanske videoer som postes på nettsamfunnet.
Reklamepause i Facebook-videoer er fremtiden, mener Facebooks ledelse. Strømleverandøren Akraft har nå reklamepauser i amerikanske videoer som postes på nettsamfunnet. (Foto: Facebook)

Selskapet begynte å teste ut reklamepauser under livesendinger i USA i fjor. Men ifølge Recode ble dette utvidet til å omfatte vanlige videoer fra og med januar.

Reklameavbrekket begynner ikke før seeren har sett 20 sekunder av en video, og personen som legger det ut får 55 prosent av inntektene – resten går til Facebook.

Norsk videoreklame

I Norge har blant annet strømleverandøren Akraft kjøpt reklameplass som dukker opp midt i videoer den amerikanske programlederen Ellen DeGeneres legger ut på sin Facebook-side.

Akraft opplyser i en epost til DN at det er et mediebyrå som har kjøpt denne reklameplassen.

Facebooks nordiske pr-gruppe viser til et blogginnlegg fra selskapets produktdirektør Fidji Simo for svar om reklame i Facebook-videoer. Hun skriver at Facebook stadig utforsker muligheter for at deres innholdsleverandører kan finne og teste ut nye forretningsmodeller i nettsamfunnet.

– Vil vil fortsette å jobbe for å finne inntjeningsmuligheter for våre partnere, som for eksempel å utvide testene av reklamepausene under livesendinger til en bredere gruppe samarbeidspartnere, og utforske reklamepauser i vanlige videoer.

Selv om det nok ikke er Facebooks brukere som har etterspurt reklamepauser i nettsamfunnets videoer, så har mediehus som VG vært kritisk til at selskapet ikke har klart å komme opp med en forretningsmodell som er bærekraftig for innholdsleverandører.

– Jeg synes det er interessant at når «lille» VG i Norge lager en Donald Trump-video som får over 30 millioner visninger på Facebook, så kommer det ikke en eneste dollar tilbake til oss. Det er ikke greit. Ja, vi kan gjøre det en gang iblant. Men vi kan ikke fortsette slik i lengden, sa VGs digitalredaktør Ola Stenberg i november i fjor.

– Video eksploderer på våre plattformer

Facebooks reklamesatsing under videoavspillinger kommer ikke som noen overraskelse på selskapets investorer.

Etter at rekordresultatet fra nettsamfunnets fjerde kvartal på 3,57 milliarder dollar ble lagt frem for to uker siden (mer enn en dobling fra 1,56 milliarder dollar samme kvartal året før), kunngjorde nemlig Facebook-toppene at videoannonser er selskapets trumfkort for å finne flere inntektsstrømmer fremover.

– Video eksploderer på våre plattformer og det skaper en mulighet for videoannonser i nyhetsstrømmen, sa Facebooks driftssjef Sheryl Sandberg (47) i telefonmøtet som er referert på Nasdaqs nettsider.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg varslet også investorene om at egne videosøk har vært en av selskapets største prioriteringer den siste tiden.

Meglerhuset Morgan Stanley mente en bredere og mer global utrulling av Facebooks videosatsing ville forverre reklameinntektene hos de ordinære tv-kanalene.

– Mediebyråene og annonsørene vi snakker med indikerer at en av grunnene til at reklamepenger fra tv ikke er blitt flyttet til Facebook raskere, er fordi videoer og videoannonsering publiseres for fragmentert i strømmen av Facebook-innlegg, skrev meglerhusets teknologianalytiker Brian Nowak i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.