– Han er det mest spennende i idrettsverdenen vi har akkurat nå og kommer til å bli nedrent av aktuelle sponsorer. Det er jeg sikker på, sier daglig leder Vegard Arntsen i Sponsor Insight, som har over 18 års erfaring fra sponsor- og analysebransjen.

En hel idrettsverden har fått øynene opp for 17-åringen fra Sandnes etter at han først tok EM-gull på 1500 meter og dagen etter spurtet inn til en soleklar EM-seier på 5000 meter.

Tidligere i år signerte Jakob Ingebrigtsen en syvårsavtale med den amerikanske utstyrsgiganten Nike. Den er med på å sikre satsingen frem mot OL i Paris i 2024. Andre personlige sponsorer har familien Ingebrigtsen valgt å sette på vent.

17-åringen har trent målrettet mot verdenstoppen siden han var ti år gammel, og hans unge alder og det han allerede har prestert gjør ham til et svært interessant sponsorobjekt, mener Vegard Arntsen.

Sammenligner med Klæbo

– Jeg vil sammenligne ham med Johannes Høsflot Klæbo, selv om de to har litt ulike profiler, og så må vi heller ikke glemme at friidrett er en verdensidrett. Jakob Ingebrigtsen kan bli en av våre aller største idrettsstjerner gjennom tidene, sier han.

– Ikke bare løper han fort og er bare 17 år, men han har også en fin personlighet, er jovial og virker reflektert i forhold til sin unge alder. Det er «ikke noe tull» med ham. Også dette er med på å høyne markedsverdien til Jakob, mener Arntsen.

Han tror at mange aktuelle sponsorer vil banke på døren til familien Ingebrigtsen fremover, og også Friidrettsforbundet kan gni seg litt i hendene etter flere gode prestasjoner i friidretts-EM på Olympiastadion i Berlin, påpeker han, og viser blant annet til EM-gullet til Karsten Warholm på 400 meter hekk og sølvet til Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter.

– Dette kan generere store inntekter, sier Vegard Arntsen.

«X-faktor»

Professor i sportsøkonomi Harry Arne Solberg ved NTNU sier at det ikke er noen tvil om at Jakob Ingebrigtsen har økt sin markedsverdi etter to EM-gull.

– Sponsorer er på jakt etter noe unikt, en x-faktor – og det har Jakob Ingebrigtsen. At han presterer på et slikt nivå som 17-åring er ganske spesielt. Han har en lang fremtid foran seg. Dessuten fremstår han på en avslappet og behagelig måte, det han sier er gjennomtenkt og reflektert og ikke noe man kan forvente av en gutt i tenårene. En slik fremtreden bidrar også til å øke markedsverdien hans, sier Solberg til DN.

«Markedsverdi på mange, mange millioner»

Også Bislett Games-sjef Steinar Hoen mener Jakob Ingebrigtsen er blitt friidrettens heteste navn:

– Han har en markedsverdi på mange, mange millioner nå. Han har tatt et kvantesprang av dimensjoner. Fra ikke å være med i Diamond League, vil han nå være blant utøverne som får virkelig bra betalt for å delta, sier Hoen til NTB etter Ingebrigtsens andre gull i EM

– I sponsormarkedet priser en gjerne inn såkalte opsjoner. Han er på dette nivået som 17-åring – hva kan en da forvente seg i fremtiden? Det vil inkluderes i kontraktene, og derfor tror jeg kanskje han allerede er mer attraktiv enn sine brødre blant sponsorene. Det er mange som ønsker å bli assosiert med Jakob, sier Hoen.

Blir lagt merke til over hele verden

Daniel Wessfeld, som er agent for Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen og har en rekke friidrettstjerner i stallen sin, sier til VG at Jakob kommer til å bli tatt godt vare på.

– Nå vil ikke bare det norske markedet åpne seg. Dette er blitt lagt merke til over hele verden. Det ser vi av all den oppmerksomheten han får i sosiale medier, sier han.

I tillegg til Jakob Ingebrigtsens enestående sportslige kvaliteter, peker den svenske idretts-agenten på 17-åringens utstråling og veltalenhet. Han mener selvsagt at dette faller i god jord hos sponsorene, og at de vil lønne Jakob Ingebrigtsen deretter.

På spørsmål om brødrenes utstyrssponsor Nike nå vil betale Jakob Ingebrigtsen godt, svarer Wessfeldt at «det kommer de til å gjøre».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: